Met de komst van Matter, is er nu een nieuwe smart home standaard op de markt gekomen. In onze Start met Smart-video op YouTube, helderen we belangrijke vragen over Matter op. We leggen je uit wat het nou precies is, wat gebruikers en fabrikanten van smart home apparaten eraan zullen hebben, wanneer de eerste Matter-producten beschikbaar zullen zijn en of je er nieuwe producten voor moet kopen of dat een systeemupdate volstaat.
De nieuwe smart home standaard Matter is ontstaan uit een initiatief van Amazon, Apple, Comcast, Google, SmartThings en de toenmalige Zigbee Alliance. Eind 2019 lanceerden zij samen een project genaamd Connected Home over IP, dat later bekend werd als CHIP. Intussen zijn meer dan 200 merken hierbij aangesloten.
Op technisch niveau communiceert Matter onder andere via smart home protocol Thread. Hierbij communiceren de smart home producten rechtstreeks met elkaar in plaats van via een bridge. Een bridge is dus overbodig. Matter is een universele verbindingsstandaard voor IP-apparaten – apparaten die (in)direct met een wifinetwerk kunnen verbinden – die de basis legt voor het besturen van je smart home.
Werken jouw smart home producten niet via Thread? Geen zorgen, Matter kan ook werken via wifi 6 of Bluetooth Low Energy.
Eigenlijk kun je de nieuwe smart home standaard volgens drie basisprincipes uitleggen:
- Allereerst creëert Matter een gemeenschappelijke basis, zodat een smart home apparaat in verschillende systemen gelijktijdig werkt. Een voorbeeld: de Multi Admin Functie zorgt ervoor dat een adapterstekker in meerdere smart home systemen tegelijk werkt. Matter maakt de verbinding sneller en stabieler. Bovendien kun je slimme apparaten kopen zonder je zorgen te hoeven maken over met welk systeem ze te combineren zijn, want met Matter kun je ze eenvoudig gebruiken met Apple HomeKit, Amazon Alexa en Google Assistant.
- Daarnaast communiceren de apparaten thuis via lokale netwerkverbindingen. Ze hoeven dus niet via cloudservers te werken, maar worden lokaal aangestuurd: de besturingsopdrachten van Matter hoeven niet via het internet te lopen. Slimme apparaten kunnen ook worden ingesteld via handige QR-codes.
- Tot slot is er meer veiligheid dankzij het gebruik van blockchain-technologie. Waarschijnlijk heb je de term blockchain wel voorbij horen komen; het wordt voornamelijk gebruikt in de financiële sector, zoals bij cryptocurrency’s. Het voordeel van deze technologie is dat wijzigingen aan de software worden geregistreerd in de blockchain waardoor het te allen tijde traceerbaar en transparant is, zonder dat het gemanipuleerd kan worden.
Wat merk jij als smart home gebruiker van de nieuwe smart home standaard?
Sowieso is het belangrijk om vermelden dat matter de smart home systemen van Google, Apple of Amazon niet zal vervangen. De nieuwe smart home standaard verbindt slimme apparaten in het huishouden, maar bestuurt ze niet.
Als de nieuwe smart home standaard doet wat we ervan verwachten, zal het instellen van apparaten in theorie niet langer een app van de fabrikant vereisen. Deze taak kan dan namelijk worden overgenomen door de programma’s van Amazon, Apple, Google of een andere ondersteuner van Matter. De eigen app van fabrikanten kan dan in de toekomst gaan dienen voor functies die verder gaan dan de opties van Matter.
Uiteindelijk hoef je je door de nieuwe smart home standaard vrijwel geen zorgen meer te maken over de compatibiliteit van smart home producten, ze zijn namelijk allemaal met elkaar te combineren. Dit is met name gunstig voor kleinere fabrikanten, die via compatibiliteit met Matter op een relatief eenvoudige manier met meerdere systemen te combineren zijn.
Ook goed om te weten: Matter heeft een bepaalde standaard van beveiliging ingebouwd (Security of Design), waardoor elk bericht over het netwerk wordt gecodeerd en moet worden geauthenticeerd.
Wat zijn de eerste compatibele producten?
De eerste producten die werken met Matter zijn lampen, speakers, stopcontacten, schakelaars, sensoren, thermostaten, klimaatmonitors, televisies, smart locks en garagedeur openers. Een aantal merken hebben al specifieke Matter-producten aangekondigd: speakers van Amazon, lampen van Philips Hue en Eve, en slimme sensoren van Eve en Netatmo komen er al aan. Camera’s komen waarschijnlijk wat later. Voorbeelden van producten die op dit moment al samenwerken met Matter zijn: de Google Nest Hub (Gen. 2), Google Nest Mini, Google Nest Audio, Apple HomePod mini, en de Apple TV (4K).
Neem voor actuele informatie over producten die werken met Matter een kijkje op onze webshop.