In de nieuwste video op ons YouTube-kanaal geven we je 7 tips om energie te besparen. In deze tijden van hoge energiekosten kun je deze waarschijnlijk goed gebruiken. Wil je dus meer weten over slimme thermostaten, zonnepanelen, slim ventileren, en andere handige trucjes? Neem dan snel een kijkje.
Er ontsnapt veel energie door kieren onder deuren of bij ramen. Een lichte tocht in de woon- of slaapkamer, zal je vast bekend voorkomen. Dit is niet alleen oncomfortabel, maar er gaat ook veel warmte verloren. De lekken zijn gemakkelijk te vinden. Je kunt ze goedkoop isoleren met tape en tot 5% besparen op verwarmingskosten.
Een andere tip is om ‘s nachts rolgordijnen en/of gordijnen te sluiten om warmteverlies te voorkomen. Je kunt hier zelfs tot 30% energie besparen. Het klinkt simpel en dat is het ook! Niet alleen om de zon buiten te houden, maar bijvoorbeeld ook om ‘s nachts de warmte binnen te houden.
De slimme rolluikbesturing van Bosch Smart Home laat je rolluik bijvoorbeeld vanzelf zakken als het nacht is of als je een bepaalde temperatuur instelt.
Energie bespaar tip 2: begin met zonnepanelen
Een energie bespaar tip die je misschien al wel zag aankomen: installeer zonnepanelen op je dak. Dit betekent in eerste instantie hoge kosten, maar je bent daarna grotendeels onafhankelijk van elektriciteitskosten en gasprijzen. We hebben dit jaar gemerkt dat dat vrij belangrijk is.
Met opslagmogelijkheden kun je je opgewekte energie ook opslaan en er ‘s nachts, of wanneer er weinig licht is gebruik van maken. Ook kun je je elektrische auto opladen met elektriciteit van je zonne-systeem en het oplaadproces zo timen dat je optimaal gebruik maakt van de elektriciteit van je systeem.
Maar we kunnen de negatieve aspecten natuurlijk niet onbesproken laten. Qua prijs, zit je snel op de prijs van een goede kleine auto voor het hele dak. En zoals je je kunt voorstellen, duurt het een paar jaar voordat het zonne-systeem zichzelf terugverdient.
Energie bespaar tip 3: slim ventileren
Misschien wel een van de makkelijkste tips om energie te besparen: ventileer alleen als het nodig is. Wanneer is dat het geval? Het hangt af van het CO2-gehalte in de lucht. Het is natuurlijk beter als je lucht fris is. Het weerstation van Netatmo helpt je om altijd gezonde lucht te hebben.
Maar wat als de sensor aangeeft dat het niet in orde is? Ventileer dan slim met tussenpozen in plaats van continu! Continue ventilatie met bijvoorbeeld een kantelraam zorgt ervoor dat er geen luchtcirculatie is en koelt alleen de wanden af. Schokventilatie, daarentegen, waarbij je de ramen dus een paar keer kort en goed opent, zorgt voor luchtcirculatie.
Ben je bang dat je vergeet het raam te sluiten? Hierbij komen de deur- en raamcontacten van Bosch Smart Home van pas. Deze vertellen je altijd waar een raam op dat moment openstaat.
Ook de radiatorthermostaten van tado° detecteren open ramen via hun sensoren en schakelen het verwarmingsschema gedurende 30 minuten uit, zodat je geen energie verspilt. De Bosch thermostaten doen hetzelfde, maar dan via hun deur- en raamcontacten. Deze communiceren naar de thermostaten en de verwarming wordt dan uitgeschakeld.
Energie bespaar tip 4: vervang je waterkoker
In de keuken kan meestal ook veel elektriciteit worden bespaard, bijvoorbeeld bij het koken van water. Het aanschaffen van een slimme waterkoker is hierbij een uitkomst. Deze kan de temperatuur handhaven en voorkomen dat hij opnieuw gaat koken.
Energie bespaar tip 5: slimme ledverlichting
Eigenlijk kun je ervan uitgaan dat in Nederlandse en Belgische huishoudens ledlampen gloeilampen allang hebben ingehaald. Maar als dit niet op jou van toepassing is, kijk dan uit. Oude gloeilampen verbruiken veel meer elektriciteit dan ledverlichting.
Ze hebben een lange levensduur, maar vele worden niet meer geproduceerd. LED-lampen verbruiken 90% minder elektriciteit dan traditionele gloeilampen.
Met de ledlampen van Philips Hue, bijvoorbeeld, haal je niet alleen licht in huis, maar deze LED-lampen zijn ook nog eens slim. Het slimme verlichtingssysteem heeft 16 miljoen kleuren. Je kunt je eigen tint heel gemakkelijk instellen en ook schakelen tussen warm wit of koel wit. Integreer je licht in automatiseringen met spraakassistenten zoals Alexa, Google of Homekit.
Je kunt de lampen bedienen via Bluetooth of wifi en slimme lampen passen in elk huishouden. Dim je lichten en bespaar ook nog eens geld.
Energie bespaar tip 6: slimme thermostaten en verwarming
Misschien heb je de term slimme verwarming al eens voorbij horen komen. Maar waarom is een slimme thermostaat nou zo nuttig? Laten we dat even op een rijtje zetten.
Ze houden de temperatuur constant en dus is er geen snelle opwarming meer. Je weet altijd hoe warm het is en hoeft niet te gissen hoe het warm het in de kamer is. Bovendien hebben slimme radiatorknoppen geweldige functies zoals slimme tijdschema’s, geofencing, raam-open-detectie en nog veel meer.
Naast de thermostaat heb je het sparen ook wel echt zelf in de hand: het is nog voordeliger als je de verwarming af en toe lager zet. Je moet je eigen gevoel van warmte niet negeren. Het is beter je warmer te kleden dan meer te verwarmen.
Het besparingseffect is enorm, zelfs één graad minder temperatuur bespaart 6% energie. Wij raden je aan de verwarming ‘s nachts lager te zetten of helemaal uit te schakelen wanneer je op het werk bent. Bedenk misschien even: “Voor wie stook je? Alleen verwarmen als je de warmte echt nodig hebt, helpt je energie besparen.
Trouwens, de optimale kamertemperatuur is 20 °C. Maar natuurlijk kan de comfortabele temperatuur voor iedereen anders zijn. Wij bevelen 20 tot 22 °C aan voor de woonkamer, 18 tot 20 °C voor de keuken en 23 °C voor de badkamer. De koelste kamer moet altijd de slaapkamer zijn met 16 tot 18 °C. Deze tip kost niet eens iets; zet dus gewoon de verwarming lager.
Energie bespaar tip 7: vermijd stand-by
Elektrische apparaten worden vaak in de stand-by-stand gezet en niet uitgeschakeld. Stereo-installaties en televisies verbruiken het meest in de stand-by-stand (ongeveer 100 kWh). PC’s en printers verbruiken ongeveer 80 kWh.
De oplossing hiervoor zijn slimme stekkers die de apparaten uitschakelen wanneer ze niet meer nodig zijn. Ze schakelen de apparaten in stand-by uit, of door een commando via de stemassistent of in de desbetreffende app. Dit kan ook heel eenvoudig volgens schema. De slimme stopcontacten zijn al verkrijgbaar vanaf 20 euro.