Het einde van het jaar is alweer bijna in zicht en kerst en oud en nieuw staan om de hoek. We kunnen terugkijken op een mooi jaar als het aankomt op de lancering van nieuwe smart home producten in onze webshop. De hoogste tijd voor onze top 10 beste smart home apparaten van 2022 dus!

Eindelijk werd hij beschikbaar in Nederland dit jaar: de Google Chromecast met Google TV (4K). De Google Chromecast is één van de meest bekende en populairste smart home producten en deze nieuwe variant is dan ook ons hoogtepunt van dit jaar. En niet alleen dankzij de hoge kwaliteit 4K-resolutie.

Google TV is een toevoeging die de Chromecast-beleving compleet veranderd. Via het platform kun je scrollen door apps en streamingsdiensten en heb je niet per se een smartphone meer nodig om te streamen. De bijgeleverde afstandsbediening (inclusief Google Assistant-button) maakt het televisiegevoel compleet.

De apps die je kunt downloaden zijn niet beperkt tot streamingplatformen, maar het aanbod is gigantisch. Van fitness, tot gaming en muziek. In totaal kun je kiezen uit wel 10.000 verschillende apps.

Goed om te weten: voor mensen met een wat kleiner budget is er ook een goedkopere versie van de Google Chromecast met Google TV beschikbaar. Namelijk: de HD-versie. Ben je benieuwd naar de exacte verschillen? Lees dan ons blogartikel hierover.

2. Google Nest Wifi Pro

Waar de Google Nest Wifi bij ons en vele andere al enorm in de smaak viel, heeft Google Nest met de Wifi Pro dit jaar een verbeterde variant op de markt gebracht. Net als zijn voorganger creëert de router een mesh-netwerk waardoor internet door je gehele huis stabiel is en geen snelheid verliest.

De relatief voordelige routers halen hoge snelheden dankzij compatibiliteit met Wifi 6 en tri-band. De maximale snelheid ligt op maar liefst 4,2 Gbit/s. Daarnaast identificeert en lost hij netwerkproblemen zelf op. Eén Google Nest Wifi pro dekt al een gebied van 120 m², of één tot twee kamers.

Voor een betrouwbare verbinding door het hele huis raden we aan om er minstens twee aan te schaffen. Al is dit uiteraard afhankelijk van de omvang van je woning. Ook interessant: de Google Nest Wifi Pro kan als Thread border router werken in je smart home.

3. Nieuwe Sonos-speakers: Sonos Ray en Sonos Sub Mini

Voor geluid van hoge kwaliteit, ben je bij Sonos aan het juiste adres. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je voor kwaliteit iets dieper in de buidel tast. Maar dit jaar heeft Sonos zich duidelijk gericht op het ontwikkelen van instapmodellen tegen een lagere prijs.

Met de release van de Sonos Sub Mini, het kleinere broertje van de Sonos Sub, en de Sonos Ray, die de competitie aangaat met de Sonos Beam, heeft Sonos een heel interessant jaar achter de rug. Je kunt kiezen voor één van de twee producten, maar we bieden ook een voordelige bundel aan van beide.

En gelukkig klinkt het geluid verrassend goed! De compacte Sonos Ray soundbar van 56 centimeter is uitgerust met twee tweeters en twee speakers voor middelhoge tonen. Ondanks het ontbreken van een echte bas in de soundbar, klinken ook de lage tonen meer dan voldoende.

Voor de echte liefhebbers van lage tonen, raden we een Sonos Sub of Sub Mini aan, maar dit is echt niet per definitie nodig. Via Dolby Digital kun je van surroundsound genieten. Voor geluid afkomstig van één kant van de kamer, klinkt ook dat verrassend goed. Al raden we je aan voor een écht surroundsound-gevoel je systeem uit te breiden met meerdere Sonos-speakers, die je achter je zitplaats kan plaatsen.

Voor verdere instructie en tips voor het opzetten van je surroundsound/thuisbioscoop, verwijzen we je graag naar dit blogartikel.

Het elegante en compacte design van de Sub Mini doet niets af aan het krachtige geluid van de subwoofer. Deze is dankzij moderne technologie vergelijkbaar met dat van een middelgrote subwoofer. Hij is dan ook geschikt voor kleine en middelgrote woonkamers en is ideaal voor je home-cinema-opstelling, bijvoorbeeld in combinatie met de Sonos Ray.

Maar natuurlijk ook als toevoeging aan je muzieksysteem. De focus op lage bastonen zorgt ervoor dat je andere aangesloten Sonos-speakers zich kunnen focussen op de hogere tonen en de algehele geluidskwaliteit zal een duidelijke boost krijgen. Gezoem en getril wordt bovendien geneutraliseerd waardoor je altijd geniet van helder kwaliteitsgeluid.

4. Bosch Smart Home Slimme Radiatorknop II

Efficiënt verwarmen is in deze tijd belangrijker dan ooit. Niet alleen vanwege de klimaatverandering, maar ook vanwege de torenhoge energieprijzen. Met de Bosch Smart Home Radiatorknop II haal je een slimme hulp in huis die je makkelijk helpt besparen op je verwarmingskosten.

De slimme radiatorknop meet en past de temperatuur aan op de door jouw ingestelde voorkeuren. Koppel meerdere radiatorknoppen aan elkaar en wijs deze toe aan kamers voor volledige controle. Met behulp van tijdschema’s en automatiseringen kun je energie besparen, zonder dat je daar iedere dag direct bewust mee bezig hoeft te zijn.

Koppel de radiatorknop ook aan bewegingssensoren, rolluiken en andere smart home apparatuur voor een geautomatiseerd en zuinig smart home. Wees alert: de Bosch Smart Home Slimme Radiatorknop II vereist een Bosch Smart Home Controller.

5. tado° Slimme Bedrade Thermostaat Starter Kit V3+ incl. Bridge – Zwart

De echte smart home kenner zal het misschien direct opvallen dat deze starter kit al eerder dan 2022 is gelanceerd. Echter is er dit jaar een zwarte variant van de slimme thermostaat op de markt gekomen, die een andere uitstraling geeft.

De slimme verwarming van tado° heeft zich al lang en breed bewezen en deze starter set van de bovenste plank hoort ook in 2022 absoluut thuis in de top 10 beste smart home apparaten.

De Starter Kit V3+ heeft alles wat je nodig hebt om je vloer- of centrale verwarming slim te maken. De bedrade thermostaat sluit je aan op de bedrading van je bestaande kamerthermostaat en de bridge op je internetmodem.

Vervolgens kun je gebruik maken van tijdschema’s, ingebouwde raam-open-detectie en zelfs geofencing. Je kunt in totaal wel 30% besparen op je energiekosten. Slimme radiatorknoppen van tado° kun je ook aansluiten op de kamerthermostaat, voor nog meer controle over de verwarming in huis.

6. TP-Link Deco X50

Een wifi mesh-netwerk wordt steeds populairder en niet zonder reden. Internetontvangst wordt door het hele huis verspreid zonder vertraging via een stabiele verbinding. De TP-Link Deco X50 routers halen indrukwekkend hoge snelheden tot maar liefst 3 Gbit/s dankzij ondersteuning van Wifi 6 en tri-band.

Ook het bereik is van een behoorlijke omvang. Met één router kun je al een gebied tot 230 m² bestrijken, of tot drie verschillende kamers. De ingebouwde kunstmatige intelligentie zorgt er bovendien voor dat de snelst mogelijke verbinding beschikbaar is, aangepast op jouw unieke omgeving.

7. Eve Motion

Eve is de voorloper als het aankomt op compatibiliteit met de dit jaar gelanceerde smart home standaard Matter. Alleen al om deze reden kan Eve niet ontbreken in onze top 10. De vernieuwde Eve Motion verbind met je smart home via Thread of Bluetooth en is spatwaterdicht. Je kunt hem dus zowel binnen als buiten gebruiken.

De bewegingsmelder heeft een detectiebereik tot en met 9 meter en de gevoeligheid kun je zelf naar wens instellen. Gebruik de Eve Motion als trigger van scenario’s in je smart home en je kunt gekoppelde apparaten laten in- of uitschakelen wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Zoals we van Eve zijn gewend is de Eve Motion compatibel met Apple HomeKit, maar naarmate Matter zich verder ontwikkeld kun je de slimme bewegingsmelder ook in combinatie met andere smart home systemen gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven van de smart home apparaten die al werken met Matter? Neem dan een kijkje op onze Matter-pagina, waarop alle compatibele producten actueel te zien zijn.

8. Switchbot Rod 2

Begin en eindig je dag op een ontspannen manier. De Switchbot Rod 2 zorgt ervoor dat je ‘s ochtends kan wakker worden met daglicht, naar bed gaat met gesloten gordijnen en eigenlijk totaal geen omkijken meer hebt naar het openen en sluiten van je gordijnen. De Switchbot Rod 2 is ontwikkeld voor gordijnen op een roede. Voor gordijnen op een rails bieden we de Switchbot U Rail en Switchbot I rail aan.

Via de app kun je tijdschema’s instellen, maar je kunt ook gebruik maken van een ingebouwde lichtsensor. Zo kunnen de gordijnen openen en sluiten op basis van zonsop en -ondergang. Na integratie met andere producten van Switchbot, of andere compatibele fabrikanten, kun je zelfs de gordijnen laten openen wanneer je wakker wordt of bijvoorbeeld op basis van beweging.

Via Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit kun je de gordijnen opnemen in scenario’s, die je via spraakbediening kunt inschakelen.

9. Philips Hue Perifo – Plafond Railverlichting

Ook de unieke nieuwe verlichting van Philips Hue heeft een plekje verdiend in onze top 10 van 2022. De meest gangbare starter set hebben we voor je uitgelicht, maar je kunt ook kiezen voor Philips Hue Perifo spots aan het plafond of aan de muur. Je kunt de railverlichting gemakkelijk aanpassen of uitbreiden via de rails met kliksysteem.

Ook de lampen op de rails kun je flexibel verschuiven, zodat je op iedere gewenste plek licht kan uitstralen. De verlichting zelf is van hoogwaardige Philips Hue-kwaliteit en je hebt de keuze uit een enorm scala van kleur- en wit verlichting.

Als je de verlichting koppelt aan de Philips Hue Bridge kun je gebruik maken van scenario’s en automatiseringen via Philips Hue, Apple HomeKit, Amazon Alexa of Google Assistant.

10. LOQED Touch Smart Lock

2022 was ook het jaar van de release van de LOQED Touch Smart Lock bij tink. Het strakke design in combinatie met slimme functies, hoge veiligheidsgraad en een eerlijke prijs maakt het product tot een absoluut succes. De LOQED Touch Smart Lock heeft dan ook ongetwijfeld zijn plekje in de top 10 verdiend.

De innovatieve ‘touch to open’-technologie maakt het mogelijk het slot met een enkele aanraking te openen. Je smartphone maakt binnen een afstand van drie meter automatisch verbinding met het slot waardoor je toegang zal krijgen. Je hebt dus geen fysieke sleutel meer nodig. Ook niet voor gasten; die kun je via de app een virtuele sleutel geven. Zelfs inclusief verschillende toegangsrechten.

Wanneer je een keer je smartphone vergeet, kun je met behulp van een persoonlijke code alsnog naar binnen. Heb je een keer een feestje? Schakel de ‘open huis’-modus in, dan kan iedereen gewoon doorlopen!

Bekijk ons complete aanbod aan smart home apparaten

Onze top 10 van 2022 is hiermee compleet. Natuurlijk zijn er een behoorlijk aantal smart home apparaten al in eerdere jaren gelanceerd, die ook dit jaar nog een grote rol van betekenis spelen. Denk bijvoorbeeld aan de Google Nest Hub, de Google Nest Mini of de Apple HomePod mini. Als je nieuwsgierig bent naar ons complete aanbod van smart home producten, neem dan een kijkje op onze website!