Twinkly, de slimme kerstverlichting die met Amazon Alexa, Google Assistant én Apple Homekit verbonden kan worden. Dat klinkt ons als muziek in de oren, nietwaar? Op verschillende manieren kan slimme kleurverlichting met kerst wat smart home sfeer aan te brengen. Wij hebben de slimme lichtslinger van 250 ledlampjes voor je getest. Laten we een kijkje nemen!

Naast de klassieke kerstboomverlichting omvat het productassortiment van Twinkly ook lichtgordijnen, ledbuizen en stippellicht voor aan de muur. Zelfs een Music Dongle om je verlichting af te stemmen op de muziek behoort tot de mogelijkheden.

Wij bekijken vandaag het kleine instapmodel van de Twinkly kerstverlichting, die ideaal is voor in de kerstboom. Net als met iedere andere kerstboomverlichting, hoef je de lichtslinger natuurlijk niet per se in de boom te hangen. Ook ergens anders in huis kan het een leuke toevoeging zijn, of je ze nu permanent of alleen voor de feestdagen ophangt.

Twinkly Strings 250 RGBW Highlights in één oogopslag:

De kleurrijke Twinkly Strings met 250 RGBW-ledlampjes die op wifi werkt, zal onze kleine tink-kerstboom in volledige kerstsfeer moeten zetten. Hier alvast een overzicht van de highlights van het product:

  • Compatibel met Apple HomeKit, Amazon Alexa en Google Assistant
  • Wifi en Bluetooth
  • IP44-gecertificeerd (dus ook geschikt voor buiten)
  • 250 led’s op een lengte van 23,5 meter
  • Lay-out van verlichting in app met eigen ontwerpmogelijkheden
  • Synchronisatie met muziek via Music Dongle
  • Synchronisatie met gaming via Razer Chroma RGB-software
  • Spraakbesturing
  • Geen abonnement of extra kosten

Twinkly led-lichtslinger – installatie via app en e-mail

Opgerold in twee handige bundels kunnen de lampen snel en zonder een grote wirwar van kabels worden afgerold. Gebruiksaanwijzing, netstekker, controller voor wifitoegang en vier kleine stickers worden meegeleverd.

De bijbehorende app is gratis verkrijgbaar in de App Store of Google Play Store. Twinkly vereist alleen de naam en het e-mailadres van de gebruiker; alle andere gegevens die je in kunt vullen zijn niet verplicht. De installatie is snel voltooid.

De app start de installatieroutine de eerste keer dat hij wordt geopend. Deze wordt gestart, de grote knop op de controller wordt ongeveer 10 seconden ingedrukt en de lichtketting wordt herkend. Wij besloten direct te installeren via het netwerk. Maar Twinkly kan ook zonder eigen wifi worden geïnstalleerd.

De bijzondere functie: mapping voor 2D en 3D lichteffecten

Slimme bediening is natuurlijk leuk, maar laten we onszelf niet voor de gek houden. De kerstverlichting in de kerstboom hangen is een wetenschap op zich, en helaas veranderd Twinkly daar niets aan. Eigenlijk hoort het er ook wel een klein beetje bij.

Wat Twinkly wel verandert, is de mapping. Dit betekent dat de app via je smartphone de exacte locatie van alle 250 ledlampjes registreert. Zo kan je alle lampen afzonderlijk of tegelijk bedienen door te vegen over je scherm. Mapping is dus de basis van alle lichteffecten, waarmee je heel precies je eigen effect kan instellen.

Alle functies van de Twinkly Strings RGBW 250 led-lichtketting

De bedieningsopties voor de Twinkly slimme kerstverlichting zijn: in- en uitschakelen, helderheid en witte tinten, kleuren en een timer. Dit zijn de vier basisfuncties van de lichtslinger. Behalve een enkele kleur kan je hier ook overschakelen op verschillende effecten. Welke dat zijn gaan we je vertellen.

Galerij

In de galerij van de app vind je meer dan 30 verschillende kleureffecten. Van een doorlopende regenboog tot een gesimuleerde sterrenhemel. Maar je ziet ook klassieke lichtanimaties in groen, wit en rood. Als je niet kunt beslissen, maak dan gewoon een afspeellijst met verschillende effecten.

Handig om te weten: de Twinkly Effects Store zit verborgen achter het downloadicoontje rechtsboven in de galerij van de app. Hier kun je meer effecten gratis downloaden. Onze favoriet? Vuurwerk en Sneeuwvlokken! Daar voeg je wat ons betreft echt wat extra’s mee toe. Let op: soms blijft de download hangen, probeer het later opnieuw en dan moet het wel lukken.

Eigen creaties

Als dat nog niet genoeg is, kun je ook je eigen lichteffecten maken. Je bedient individuele leds eenvoudig met je vingers en creëert je eigen effecten. Ook zijn er handige features zoals het maken van meerdere lagen met verloop of bijvoorbeeld het trekken van rechte strepen. Zo kun je je eigen samenstelling nog specialer maken.

Mapping

Een eerste vereiste voor het maken van je eigen lichteffecten is de opslag van je persoonlijke kerstboom of andere creatie. Het zogenaamde mapping maakt deel uit van de installatieroutine en gebeurt meteen aan het begin.

Onze pro-tip: maak deze in het begin zo nauwkeurig mogelijk. Als je het daarna nog wilt verbeteren, is de kans groot dat de app blijft hangen en je hem moet verwijderen. Dan kun je weer opnieuw beginnen.

Grouping

De lichteffecten en schema’s die je in de app instelt, hoeven niet beperkt te blijven tot een enkele lichtslinger. Koppel verschillende Twinkly-apparaten in de app aan elkaar en laat deze naadloos met elkaar samenwerken en deel uit maken van je eigen, of vooraf ingestelde ontwerpen.

Gaming

Via Razor Chroma RGB kun je de lichtketting synchroniseren met games op je pc. Plaats de ketting rondom, of in de buurt van je monitor en de verlichting zal precies worden afgestemd op de game die je aan het spelen bent. Een leuke toevoeging aan je game set-up bij je thuis voor de ultieme ervaring.

Muzieksynchronisatie

Met de apart verkrijgbare Music Dongle, wordt je lichtslinger meer dan een sfeerlichtje. Eenmaal gekoppeld, dansen de lichten op de maat van de muziek die je afspeelt. Heb je niet altijd al willen weten hoe een kerstboom eruit ziet als hij lijkt te dansen op “All I Want For Christmas Is You”?

Als je de app toegang geeft tot de microfoon van je smartphone, zal je Twinkly Light zelfs reageren op alles wat hij hoort. Leuk voor als je benieuwd bent wat voor een kleur licht er bij je eigen engelenstem komt kijken.

Apple HomeKit-integratie met Twinkly kerstverlichting

Omdat we bij tink te horen hebben gekregen dat de HomeKit-integratie niet volledig soepel verloopt hebben wij ook dit voor je getest. We hebben onze bevindingen op een rijtje gezet.

Het verbinden zelf hoeft geen problemen op te leveren. De link is namelijk snel gelegd. Ga gewoon naar het tabblad “Apparaten”, selecteer het tabblad HomeKit en maak de HomeKit-code aan. Sla dit op in de Home-app. Klaar!

Via Apple HomeKit wordt Twinkly onderdeel van je Apple setup, maar ook van je control center en je smart home routines. Door de beperkingen van de Home-app zelf is het aantal functies vrij overzichtelijk. Meer dan inschakelen, uitschakelen, dimmen en de voorselectie uit zes kleuren zijn hier niet beschikbaar.

Als je het huis verlaat, is Twinkly uitgeschakeld. Als je het huis weer binnenkomt, roept HomeKit niet de laatst actieve verlichting op. In plaats daarvan schakelt hij hardnekkig over op koud wit. Om die reden is het voor vele gebruikers aantrekkelijker Twinkly alleen met de oorspronkelijke app te bedienen. HomeKit creëert hier echt weinig meerwaarde en dat is jammer.

Review van slimme Twinkly kerstverlichting – onze conclusie

Twinkly heeft de afgelopen jaren voor opschudding gezorgd. Heel wat mensen zweren nu bij de Italiaanse ledlampjes. Helaas is de integratie in HomeKit allesbehalve succesvol, wat waarschijnlijk niet aan Twinkly zelf ligt, maar aan de beperkingen van Apple. Niettemin overtuigt de ledslinger met zijn kleurrijke en bijna eindeloze effecten.

Al met al zijn wij tevreden. Als alles eenmaal goed is ingesteld, is het moeilijk bij de app weg te blijven. Het creëren van verschillende lichteffecten gaat niet snel vervelen en je ziet direct resultaat. Wat ons betreft, kunnen we de aankoop van de Twinkly Strings 250 RGBW van harte aanbevelen!