We zullen maar gelijk met de deur in huis vallen: IP staat voor “International Protection Rating” en geeft de beschermingsgraad weer van elektronische apparatuur. IP67 en IP68 zijn twee classificaties die we vaak terug zien komen in de smart home wereld, maar dit zijn lang niet de enige die er zijn.

Nu weet je waar de afkorting IP voor staat, maar uiteraard hebben de hierop volgende cijfers ook een betekenis. Het eerste cijfer (na de ‘IP’) staat voor de mate van bescherming tegen het binnendringen van voorwerpen. Vaak ook wel de bescherming tegen stof genoemd. Hierin staat nummer 0 voor geen bescherming en nummer 6 voor een stofdicht product.

Het tweede cijfer heeft betrekking op de mate van bescherming tegen vocht. Hoe hoger het cijfer is, hoe beter het product is beschermd tegen het binnendringen van vocht. Deze loopt van 0 (geen bescherming) tot en met 9 (vochtdicht).

Wat betekent dan IP67 en IP68?

Met deze uitleg kunnen we dus al herleiden waar IP67 en IP68 voor staan. De 6 staat dus voor een stofdicht product. Het tweede cijfer zullen we je nu verklappen. De 7 die staat voor ‘dompeldicht’; bescherming tegen onderdompeling in water. De 8 is volledig waterdicht en hier kan dus absoluut geen water binnendringen.

Je vraagt je dan misschien af waarom er dan nog een cijfer is die een 9 scoort op het gebied van bescherming tegen vocht. Dat is eigenlijk heel logisch; waterdicht is niet hetzelfde als vochtdicht en het cijfer 9 staat dus voor een vochtdicht product.

Alle IP-waardes in één overzicht

Zoals we al hebben aangegeven zijn er veel meer IP-waardes dan alleen IP67 en IP68. Hieronder hebben we een tabel voor je opgesteld waarin je alle IP-waardes gemakkelijk kunt aflezen en vergelijken.

[wptb id="20719" not found ]

Hoe belangrijk is IP67 en IP68 voor je smart home?

Wie weet vroeg je je af wat IP67 en IP68 betekenen omdat je een smart home product wilt aanschaffen en je je afvraagt of de producten hieraan moeten voldoen. Dit is natuurlijk vooral afhankelijk van het soort product en waar je het product wilt gebruiken.

Bij producten die je veel binnen gebruikt zoals robotstofzuigers, binnencamera’s, speakers, etc., is het gewenst dat in ieder geval een IP60 classificatie hebben. Toch is dit niet per se een ‘must’. Bij producten die je buiten gebruikt, zoals buitencamera’s, deurbellen en buitenverlichting, is het natuurlijk wel van belang dat ze in zekere zin waterbestendig zijn. Toch volstaat hiervoor soms ook een lagere IP-waarde als de omstandigheden niet te extreem zijn.

Maar wees gerust; over het algemeen geldt dat wanneer fabrikanten een product specifiek kwalificeren als voor buiten of ‘outdoor’, de IP-waarde in ieder geval weerbestendig is. Maar deze is niet altijd IP67 of IP68. Het kan dus geen kwaad om hier iets alerter op te zijn bij het kopen van een smart home product.