Er gaat niets boven de aanblik van een perfect verzorgd gazon… als het maaien van het gras ten minste niet zo’n vervelend klusje was. Vandaag willen wij je enkele belangrijke tips geven voor het maaien van gras. In het bijzonder: wat is de beste tijd om het gras te maaien? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Laten we allereerst even nagaan waarom het belangrijk is om gras te maaien. Als je je gazon wilt gebruiken om te spelen of gewoon om te ontspannen, is het belangrijk om regelmatig te maaien. Natuurlijk kun je het gazon in je tuin ook gewoon laten verwilderen. Maar de kans is dan groot dat het zich snel ontwikkelt tot een biotoop voor allerlei insecten en andere kleine dieren. Het is dan niet meer zo geschikt zijn als lig- of speelweide.

Wat is de beste tijd om gras te maaien?

Veel mensen vragen zich af wat de beste tijd op een dag is om het gras te maaien. Terwijl het wel uitmaakt in welk seizoen je het gras maait, heeft de tijd van de dag niet erg veel invloed op de kwaliteit van het gazon. Wel is het belangrijk om niet in de volle zon je gras te maaien. Zo voorkom je dat het gras verbrand.

Het is daarentegen wel belangrijk om rekening te houden met eventuele geluidsoverlast. Probeer daarom op werkdagen tussen 08:00 en 22:00 uur te maaien en in het weekend of op feestdagen tussen 10:00 en 19:00 uur. Dit is geen officiële regel, al hebben sommige gemeenten wel specifieke richtlijnen in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vastgesteld.

Hoe vaak moet je gras maaien?

In de lente groeit het gras van nature veel sneller dan in de zomer. In de herfst vertraagt de groei om in de winter bijna volledig tot stilstand te komen. Daarom kun je gras in de lente het beste één keer per week maaien en in de zomer en herfst één keer per twee weken. Laat het gazon in de winter lekker rusten.

Er zijn veel andere richtlijnen om te volgen als het gaat om gazononderhoud. Wist je bijvoorbeeld dat je altijd moet maaien volgens de één-derde-regel? Als je pas geplante gazon zes centimeter hoog is geworden, mag je het bij de eerste maaibeurt slechts twee centimeter maaien. Dit zorgt ervoor dat het gazon niet alleen verticaal groeit en uitdunt, maar zich ook in de breedte ontwikkelt.

Maar zou het niet veel praktischer zijn als je je veel minder zorgen hoefde te maken over het onderhouden van je gazon? Wie heeft er zin om het gras elke week te maaien? Wat zou je anders kunnen doen met al die tijd? Het is duidelijk: je hebt een slimme robotmaaier nodig.

De voordelen van robotmaaiers

Robotmaaiers komen in allerlei verschillende vormen en maten. Ook hebben ze wat betreft het onderhoud van je gazon veel voordelen. Ze werken vaak met timers, bemesten je gazon, én maken vaak weinig geluid. Meer weten over robotmaaiers? Kijk dan op de tink website.