De samenwerking tussen Sonos en Ikea is door veel smart home fans en muziekliefhebbers niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels is er al een tweede generatie aan Symfonisk speakers op de markt. Wij vertellen je wat deze speakers allemaal kunnen en het belangrijkste: hoe verhoudt de Ikea Symfonisk zich tot de andere speakers van Sonos?
Laten we beginnen met de basis: de Ikea Symfonisk integreert naadloos in je bestaande Sonos-systeem. Dat betekent dat je de Sonos-app blijft gebruiken als bedieningscentrum en Symfonisk toevoegt aan je muzieksysteem, net als bij andere Sonos-speakers.
Hierdoor biedt Symfonisk hetzelfde aantal functies als een vergelijkbare Sonos-speaker. Dit geldt ook voor gebruik in een thuisbioscoopsysteem als surround-speaker.
De tweede generatie van Ikea Symfonisk komt in meerdere uitvoeringen. Wij focussen ons vandaag op twee van deze speakers: een boekenplankspeaker en een speakerlamp. Technisch gezien zijn beide Symfonisk verwant aan de Sonos Play:1. Daarom is een vergelijking met de Sonos Play:1 en One ook logisch. Dus laten we beginnen!
Design
Visueel gezien verschillen de originele Sonos-speaker en de Symfonisk-lijn aardig wat. De Sonos One en PLAY:1 overtuigen met een compact ontwerp en robuuste materialen. De Symfonisk-speakers daarentegen, zijn iets groter en iets minder stijlvol, maar nog steeds stijlvol genoeg om er gemakkelijk een plaatsje voor te vinden in je huis.
De speaker is verkrijgbaar in verschillende combinaties van zwart en wit, met een stijl die teruggrijpt naar de jaren zeventig. Het diafragma wordt beschermd door een grijze stoffen hoes. Mijn persoonlijke mening is dat de behuizing ietwat minder mooi ontworpen is als de originele speakers van Sonos.
De Symfonisk speakerlamp (Gen. 2) is verkrijgbaar in verschillende combinaties van zwart en wit. De speaker vormt de basis voor een tafellamp, waarin je een E14-lamp kunt schroeven. De lamp zelf kan gemakkelijk worden in- en uitgeschakeld met een onopvallende knop op de speaker. Bij dit Symfonisk-model bekleedt Ikea de speaker ook met stof in het zwart of wit.
Ikea realiseerde zich dat veel mensen de speaker op het nachtkastje zetten, dus creëerden ze een iets kleinere lampvoet. Deze nieuwe versie van de Symfonisk speakerlamp wordt in losse onderdelen verkocht, zodat het mogelijk is de gewenste lampvoet te kiezen in combinatie met een willekeurige lampenkap.
Wat is bijgeleverd?
Net als de Sonos Play:1 worden beide Ikea Symfonisk-uitvoeringen geleverd met een stroomkabel en een platte ethernetkabel. Bij de Sonos One wordt alleen de stroomkabel meegeleverd. Tafellamp Symfonisk wordt uiteraard ook geleverd met een glazen lampenkap. Een peertje is echter niet inbegrepen.
Installatie
Als je nog geen Sonos-systeem hebt, geeft de app een wit kruis weer als hij opstart. Tik er eenvoudig op en volg de instructies in de app. Als je een van de speakers aan een bestaand systeem wilt toevoegen, ga je naar ‘Speaker toevoegen’ in het menu. Volg dan opnieuw de instructies in de app.
Wil je de Play:1, One of Symfonisk gebruiken als surround-speakers in je thuisbioscoop? Geen enkel probleem. Al met al is de installatie van Sonos-speakers een van de eenvoudigste in de categorie smart home. Je hebt alles binnen enkele minuten aan de praat.
Audio
Het belangrijkste van een speaker is natuurlijk het geluid. Maar bepalen wat goed of slecht geluid is, is vrij subjectief. De een houdt van een gebalanceerd geluid, de ander wil meer bas. Bij een rechtstreekse vergelijking kunnen de verschillen echter snel worden vastgesteld.
De eerste indruk van de twee Ikea Symfonisk speakers is goed. Dat is niet verbazingwekkend, want de geluidstechnologie van Play:1 is ook hierin terug te vinden. Maar ook na de Trueplay-instelling via de Sonos-app hoor je duidelijk de verschillen tussen de Sonos One of Play:1 en de twee Symfonisk-speakers.
De twee Symfonisk speakers verschillen ook van elkaar. De boekenplankspeaker klinkt meer zoals de originele Sonos-speakers, hoewel ze een totaal andere vorm hebben. De hoge tonen lijken erg op de Play:1 en de One. Bovenal is het totaalbeeld absoluut evenwichtig.
De Symfonisk speakerlamp daarentegen blijft niet op alle niveaus overeind. De reden: Sonos heeft de technische componenten rechtstreeks op de behuizing van de speakers ontwikkeld om een perfecte interactie mogelijk te maken. Bij de nieuwe vormen wordt het geluid niet op dezelfde manier geoptimaliseerd, wat soms te horen is.
Apps
Er zijn geen verschillen in de app tussen de Sympfonisk-lijn en de Sonos-speakers. Net als de set-up bedien je ook de speakers via dezelfde app. Zoals gebruikelijk bij Sonos heb je toegang tot talloze streamingproviders, zoals Spotify en Apple Music, internetradio of muzieknummers op een netwerkopslag. Natuurlijk kun je via de app ook het volume regelen of van muziek veranderen.
Een geweldige functie van Sonos is natuurlijk de Multiroom-functie. Met deze functie kun je in elke kamer groepen maken of muziek synchroniseren. Deze functie werkt ook in de mix tussen Sonos en Symfonisk.
Spraakassistenten
De Sonos One toont zijn kracht wanneer je hem bedient via een spraakassistent. Het is de enige van de vier vergeleken speakers die geïntegreerde spraakassistenten heeft. Je kunt kiezen tussen Google Assistant of Amazon Alexa. De twee stemassistenten kunnen echter niet tegelijkertijd werken.
Zodra je hebt gekozen welke spraakassistent je wilt gebruiken, kun je de Sonos One gemakkelijk met je stem bedienen. Vraag de speaker eenvoudig om een specifiek nummer of album af te spelen, vraag naar de artiest van het huidige nummer, pas het volume aan en nog veel meer.
Helaas kunnen Play:1 en beide Symfonisk speakers alleen indirect worden bediend met Google Assistant en Alexa. Daarvoor heb je een slimme assistent nodig met Google Assistant of Alexa aan boord – bijvoorbeeld een Sonos One, Google Nest Mini, Nest Hub, of Amazon Echo. Als een van deze apparaten deel uitmaakt van je smart home, zullen Play:1 en Ikea speakers ook naar je stem luisteren.
Conclusie: Sonos versus Ikea Symfonisk
Dus wat zeggen we tot slot over Sonos vs Ikea Symfonisk? Als het op geluid aankomt, hebben de twee originele Sonos-toestellen de overhand. Dit komt voornamelijk doordat de diafragma’s en de kast nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd.
Uiteraard is de kwaliteit van het geluid enigszins subjectief, maar wij vonden de One en de Play:1 op alle gebieden beter uitgebalanceerd en duidelijker. De speakerlamp wijkt enigszins af van het klassiek stijlvolle Sonos-ontwerp, maar hij ziet er geweldig uit in de juiste kameromgeving.
Wij vinden het ontwerp van de originele Sonos-speakers nog steeds overtuigender. De Play:1 en One zijn compact en stijlvol tegelijk. Op het eerste gezicht zijn de robuuste materialen en het minimalistische ontwerp aantrekkelijk.
De Symfonisk speakerlamp is natuurlijk een interessant experiment in design, het is eerst een lamp en dan een speaker. Maar let op: de lampvoet is niet smart en dus niet te bedienen met de Ikea-app. Voor slimme verlichting is bijvoorbeeld Philips Hue geschikt en die kun je in de tafellamp schroeven.
Dus welke speaker moet je kiezen? Als je waarde hecht aan hoogwaardige afwerking, het beste geluid en robuuste materialen, kun je niet om de originele speakers van Sonos heen. Vooral als je al een Sonos-systeem bezit, is de Symfonisk niet alleen visueel een vreemde eend in de bijt, maar ook qua geluid niet volwaardig.
Onze conclusie over Sonos versus Ikea Symfonisk: wij geven absoluut de voorkeur aan de originele speakers. Natuurlijk heeft Sonos meer te bieden dan alleen de twee kleine speakers. Kijk voor een volledig overzicht van het Sonos-portfolio op onze Sonos-pagina in onze tinkshop.