Wifi is vandaag de dag zo ontzettend belangrijk geworden in ons dagelijks leven. Of het nou gaat om thuis lekker wat series te streamen, op kantoor te werken of onderweg in de trein door social media te scrollen. Een stabiele draadloze internetverbinding is essentieel voor ontzettend veel activiteiten. Recent heeft de Wi-Fi Alliance het nieuwe, extreem snelle Wifi 7 aangekondigd. Deze nieuwe standaard komt met snelheden waar we tot nu toe alleen maar van konden dromen. Maar wat zit er achter de aankondiging? Laten we samen eens een kijkje nemen achter de schermen. Wij leggen je uit wat je kunt verwachten van de nieuwe Wifi standaard!

Om de paar jaar kondigt de Wi-Fi Alliance, in samenwerking met het IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers), een nieuwe mijlpaal aan in netwerktechnologie. De nieuwe Wifi standaarden overtreffen meestal hun voorgangers op het gebied van datasnelheid en/of bereik. Dit is voor Wifi 7 zeker niet anders en het laat zijn voorganger flink verouderd lijken.

Goed om te weten: De IEEE is altijd sterk betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe Wifi standaarden. Daarom maakte de afkorting IEEE al lange tijd integraal deel uit van de naamgeving van nieuwe netwerkstandaarden. Om verwarring bij consumenten te voorkomen, zijn de namen echter versimpeld. Daarom gebruiken we ook de benaming Wifi 7 in plaats van de meer technische titel IEEE 802.11be.

Wifi 7: een nieuw norm voor internetsnelheid

Met het nieuwe Wifi 7 zullen theoretisch ongelofelijke snelheden tot wel 46 Gbit/s mogelijk zijn! In praktijk zullen lagere waarden tussen de 30 en 40 Gbit/s eerder als realistisch beschouwd worden. Met andere woorden, vooralsnog een extreem hoge datasnelheid!

Ter vergelijking: met de huidige Wifi 6 standaard zijn theoretisch “slechts” snelheden tot 9,6 Gbit/s mogelijk. Dit wordt tot de dag van vandaag nog gezien als een super hoge datasnelheid!

Net als zijn voorganger maakt ook Wifi 7 gebruik van de bekende 2,4 en 5 GHz frequentiebanden en van de nieuwere 6 GHz band. Deze laatste is in Nederland nog maar kort beschikbaar en wordt nog nauwelijks gebruikt. Maar het is zeker een veelbelovende upgrade

De technische details van de nieuwe Wifi standaard

De basis voor de extreem hoge datasnelheden zitten in de transmissiekanalen (320 MHz). Deze zijn twee keer zo breed als die van de Wifi 6-standaard. Dit betekent dat de nieuwe Wifi standaard een veel grotere capaciteit heeft voor het verzenden van gegevens. De grotere kanaalbreedtes zorgen ervoor dat de verdeling van het zendvermogen ook groter is. Dit betekent wél dat de afstand voor bereik enigszins is verminderd.

Een andere factor voor de hoge snelheid van Wifi 7 is de zogenaamde QAM-waarde. Deze is nu vier keer zo hoog als bij Wifi 6. Dit betekent dat de nieuwe Wifi standaard aanzienlijk meer gegevens tegelijkertijd kan verzenden. Verder zijn de 16 antennes voor ontvangst en verzending van gegevens (16×16 MIMO) ook super belangrijk. Deze zorgen er namelijk voor dat er nóg meer apparaten tegelijkertijd gegevens kunnen verzenden.

Vergelijkingstabel: Wifi 6 vs. Wifi 7

Wifi 6 Wifi 7
Frequentie Banden 2,4- en 5-GHz of 6-GHz voor Wifi 6E 2,4, 5 en 6 GHz
Snelheid Tot 9,6 Gbit/s (ideale omstandigheden) Tot 46 Gbit/s (ideale omstandigheden)
Transmissiekanalen (breedte) 180 MHz 360 MHz
Aantal antennes 8×8 MIMO 16×16 MIMO
Gegevensdoorvoer 1024-QAM 4K-QAM

Toepassingen voor Wifi 7

Dankzij de extreem hoge snelheden is Wifi 7 bijzonder geschikt voor data-intensieve toepassingen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld virtual reality (VR) en augmented reality (AR) en 4K- of 8K-streaming. Zulke hoge datasnelheden zijn echter niet essentieel voor je alledaagse smart home.

Wel komt hier de stabiliteit natuurlijk van pas. Ook biedt het je de mogelijkheid om media supersnel, naadloos te streamen. En hoewel de technologie nog erg nieuw is, wordt het verwacht dat de signaalsnelheid, ook wel latency genoemd – een stuk minder wordt met Wifi 7. Dit betekent dat het dan nóg minder tijd kost om connecties tussen verschillende apparaten te maken.

Waar en wanneer kunnen we het verwachten?

We moeten nog even geduld hebben tot de eerste apparaten die de nieuwe WLAN-standaard ondersteunen op de markt komen. Er wordt momenteel gesproken over de eerste producten in de tweede helft van 2023, maar zelfs dan zal het nog wel even duren voordat Wifi 7 op grote schaal wordt gebruikt. Op dit moment is de ontwikkeling van Wifi 7 namelijk nog in volle gang. Op de officiële website van Wi-Fi kun je hier ook meer over ontdekken!

Zelfs de Wifi 6 standaard is nog lang niet in alle huishoudens te vinden. De verspreiding ervan is pas het afgelopen jaar echt op gang gekomen. Maar dit betekent allemaal niet dat Wifi 6 een mindere optie is! Wij zijn super enthousiast over de voortgang van vele technologieën. Maar ook nu is het mogelijk om ongelooflijk hoge snelheden in huis te halen met Wifi 6. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar de TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 Systeem. In korte tijd bouw je een mesh Wifi netwerk waarmee je zowel je Wifi en ondersteunde smart home apparaten samen laat werken als één geheel!