Smart home technologie ontwikkelt zich steeds sneller. Intelligente apparaten worden nu al gebruikt op gebieden die enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren. Zal het allemaal zo ver komen dat we binnenkort ook slimme huisdieren zullen hebben? Of blijft dat voorlopig futuristisch? Wij geven je een overzicht van de robotdieren van vandaag de dag en wat je er nu al mee kunt doen.

Het is geen geheim dat de technologie in onze samenleving zich in een razend tempo ontwikkelt. Ook in de smart home wereld worden onze geliefde dagelijkse helpers steeds beter, functioneler en goedkoper. En dan hebben we het nog niet eens over de vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dit wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in spraakassistenten zoals Google Assistant, Siri of Amazon Alexa

Slimme apparaten worden in steeds meer aspecten van ons leven gebruikt. Daardoor lijkt idee van robot-huisdieren lijkt tegenwoordig niet meer zo vergezocht. Vooral omdat robotdieren in andere sectoren al in gebruik zijn.

Het gebruik van robotdieren

Momenteel worden overal ter wereld robots ontwikkelt om taken uit te voeren die te gevaarlijk zijn voor mensen. Zo gebruikt de Nederlandse politie een robothond om geëxplodeerde gebouwen te onderzoeken. Ook in de historische stad Pompeii in Italië schiet de robothond te hulp om ondergrondse gangen af te speuren die dreigen in te storten.

Maar niet alle robotdieren zijn al zo geavanceerd. Een goed voorbeeld is de steenbokrobot “Bex”, die het Japanse bedrijf Kawasaki onlangs presenteerde op de Internationale Robot Tentoonstelling. Het is een dierlijke robot, die zowel op vier poten kan lopen als op wielen kan rijden. Het doel is dat deze op lange termijn helpen bij het vervoer van goederen. Op dit moment is hij echter nog zo traag dat het geen echte dagelijkse voordelen oplevert.

Slimme ‘huisdieren’ als assistent tijdens de lockdown

Sommige robotdieren bleken bijzonder praktisch tijdens de Coronacrisis. In Shanghai bijvoorbeeld werd een van deze elektronische helpers gebruikt om door de straten te lopen en bewoners via luidsprekers op de hoogte te brengen van de avondklok.

Een ander voorbeeld was te zien in een ziekenhuis in Boston. Hier hielp een robothond, “Spot”, bij de behandeling van coronapatiënten. Het technologische huisdier diende als  als platform voor telegeneeskunde, bijvoorbeeld ter ondersteuning van diagnose op afstand via videoconferenties.

De potentie voor je smart home

Nu rijst de vraag in hoeverre robotdieren ook geschikt kunnen zijn als slimme huisdieren. Het is duidelijk dat de ontwikkeling van robotdieren momenteel nog zeer duur is en dat zij slechts eenvoudige taken kunnen uitvoeren.

In de verdere toekomst lijkt het gebruik ervan als transportmiddel of als bewegend slim display in een smart home heel goed mogelijk. En dan uiteraard met spraakbediening. Zie je het al voor je?

Een huidig alternatief voor een slim huisdier

Huisdieren bieden gezelschap en soms zelfs ook veiligheid. Terwijl de echte dierachtige robots nog niet op het niveau zijn dat ze makkelijk in je smart home geïmplementeerd kunnen worden, is er ander product dat nu al een groot deel van deze verantwoordelijkheden kan opvangen.

Het merk Enabot biedt namelijk twee slimme en zelfstandige robotjes, die naast hun camerafunctie nog veel andere voordelen bieden. Specifiek de Enabot Ebo Air dient als een waar alternatief voor een slim huisdier.

De interactieve robot met camera vindt zelfstandig een weg door je huis. Door middel van kunstmatige intelligentie herkent de robot zelf objecten en volgt die automatisch bewegende voorwerpen.

De Ebo Air is helemaal interessant als je ook daadwerkelijk echte huisdieren hebt. Met de E-pet functie speelt het robotje met je huisdier zodat deze zich nooit meer hoeft te vervelen. De geïntegreerde microfoon en luidspreker maken het ook mogelijk live in contact te staan met iedereen die zich voor de robotcamera bevindt.

De robot is echter voornamelijk gemaakt voor beveiliging. Daarom maakt hij  ook automatisch foto’s en video’s van de dieren of kinderen die hij volgt, zodat jij via de app op de hoogte bent van wat er bij jou thuis gebeurd.

De Enabot biedt hiermee een bewakingscamera die ook nog eens gezellig is. En ook al is de Enabot nog ver verwijderd van een echt robot-huisdier, toch kan dit nu een leuk alternatief zijn om alvast te wennen aan het idee.

Robotdieren; een blik op de toekomst

Al met al laten deze voorbeelden slechts een klein deel zien van de huidige stand van het onderzoek naar robots. Het is slechts een kwestie van tijd voordat robotdieren steeds normaler gaan worden. Wie weet ook als smart home huisdieren bij ons thuis.