Voor de beste geluidservaring moet je bij Sonos zijn. Vandaag vergelijken we drie Sonos soundbars: de Sonos Arc, de Sonos Beam en Sonos Ray – drie soundbars voor de meest uiteenlopende eisen en omstandigheden. We zetten op een rijtje wat ze gemeen hebben en wat de verschillen zijn. Samen komen we erachter welke Sonos soundbar het beste is.

Allereerst is het goed om te weten waarom je nou precies een soundbar nodig hebt. Deze vraag is best makkelijk te beantwoorden: voor het beste bioscoopgeluid in de huiskamer. Maar nu vraag je je misschien af waarom je extra speakers niet nodig hebt, als je televisie zelf ook al speakers heeft. Dit leggen we je uit.

Televisies worden steeds platter, en dat betekent minder ruimte voor luidsprekers. Natuurlijk is het geluid dan niet automatisch slecht, maar bioscoopgeluid is anders.

Een soundbar is dus in de eerste plaats bedoeld voor filmliefhebbers die geen genoegen willen nemen met het doorsnee geluid van hun tv. En vergeleken met een complex 5.1 surround-systeem zijn de voordelen duidelijk: een soundbar is veel compacter en combineert meerdere luidsprekers in één behuizing. Dit is natuurlijk geweldig voor kleinere kamers.

Bovendien heb je geen technische voorkennis nodig om het systeem in te stellen. Gewoon aansluiten en klaar! De bediening van Sonos soundbars is ook erg simpel: je hoeft de hoge en lage tonen niet aan elkaar of aan de kamer aan te passen: de Sonos TruePlay-technologie doet dit allemaal automatisch.

Soundbars van Sonos

De drie Sonos-apparaten waar we het vandaag over hebben, variëren in prijs van €299 voor de Sonos Ray en €999 voor de Sonos Arc. De Sonos Beam zit daar ongeveer tussenin met een prijs van €499. De drie verschillen niet alleen in prijs, maar ook in de functies die ze bieden en in wat is ingebouwd. Toch zijn er een paar overeenkomsten, die we zullen bespreken.

Natuurlijk werken de Sonos soundbars niet alleen om films te kijken of te gamen – je kunt ze ook zonder televisie gebruiken. Bijvoorbeeld om muziek te luisteren of om verbinding te maken met streamingdiensten. Het geheel is eenvoudig te bedienen via de Sonos-app of met de afstandsbediening. Als je de soundbars niet wilt neerzetten of simpelweg geen ruimte hebt, dan kunnen ze ook met de juiste beugels aan de muur bevestigd worden.

En mocht je op een gegeven moment besluiten om een complexer surroundsysteem uit te breiden of misschien gewoon een subwoofer willen toevoegen: alle soundbars kunnen op elk gewenst moment eenvoudig worden uitgebreid binnen het Sonos-systeem.

De installatie en inbedrijfstelling van alle drie de apparaten is ook zeer eenvoudig. En dankzij Sonos TruePlay past het geluidsspectrum zich automatisch aan de grootte en aard van de kamer aan voor een optimaal geluid. Interfaces voor Airplay 2 en Multiroom-mode zijn ook beschikbaar.

Sonos Ray

Laten we nu even inzoomen op welke Sonos soundbar. Laten we beginnen met het kleinste en nieuwste lid van de Sonos-soundbarfamilie: de Sonos Ray. Met €299 is de Ray de meest betaalbare soundbar van Sonos.

Het meest opvallende verschil met de duurdere modellen is waarschijnlijk dat de Ray geen HDMI aan boord heeft, maar dat het audiosignaal alleen wordt uitgevoerd via een conventionele optische kabel. Dit is niet echt erger – maar er zijn enkele functies die alleen werken met HDMI-ondersteuning

Een ander verschil met de andere twee luidsprekers is het ontbreken van directe spraakbesturing. Als je echter al een slimme spraakassistent in de vorm van Google of Alexa in je woonkamer hebt, kun je gemakkelijk zonder: de Sonos Ray kun je met hun combineren.

Laten we de soundbar ook eens vanuit de binnenkant bekijken. De Sonos Ray heeft vier klasse-D versterkers: twee tweeters en twee midwoofers. In tegenstelling tot de andere twee soundbars, is alle akoestiek hier naar voren gericht. Hierdoor is er vrijwel geen geluidsinterferentie van voorwerpen die zich tussen jou en de luidspreker zouden kunnen bevinden.

Hij is dus ideaal voor op het TV-meubel of in het algemeen voor woonkamers waar je niet veel plaats hebt. De Ray is het meest geschikt in combinatie met kleinere of middelgrote TV-toestellen tot 55 inch.

De installatie is super eenvoudig. Er hoeven slechts twee kabels te worden aangesloten: de stroomkabel en de optische audiokabel – download vervolgens gewoon de app en volg de instructies daar – dat is alles.

Sonos Beam

Het meest opvallende verschil met de duurdere modellen is waarschijnlijk dat de Ray geen HDMI-aansluiting aan boord heeft, maar dat het audiosignaal alleen wordt uitgevoerd via een conventionele optische kabel. Dit is niet echt erger – maar er zijn enkele functies die alleen werken met HDMI-ondersteuning.

Wat betekent dat? Dolby Atmos is een audiotechnologie die de geluidservaring nog authentieker maakt. Hier wordt kanaal-gebaseerd audiomateriaal gecombineerd met object-gebaseerd audiomateriaal.Verschillende audiotracks kunnen dan door verschillende luidsprekers worden afgespeeld – afhankelijk van de positie en de richting waaruit het geluid komt.

In combinatie met een middelgrote tv (alles tot ongeveer 65 inch) krijg je met de Sonos Beam echt een goed bioscoopgevoel. Voor een totale onderdompeling heb je echter een extra subwoofer nodig. Maar we zullen hier zo dadelijk dieper op ingaan.

De belangrijkste verschillen tussen de Beam en Ray zitten dus vooral in de aansluiting. Terwijl de Ray alleen kan worden aangesloten via een klassieke optische audiokabel, beschikt de Sonos Beam ook over HDMI en ondersteunt dus ook Dolby Atmos. Bovendien kan de Beam via spraakopdrachten worden bediend. De Ray kan dat helaas niet.

Sonos Arc

Technisch gezien is het slechts een kleine stap van de Ray naar de Beam, maar er is nog heel wat ruimte voor verbetering! Deze verbetering vinden we in de Sonos Arc, een absolute topklasse geluidsbalk voor de prijs van €999.

Een aardige prijs dus, maar je krijgt er wel wat voor terug. De Arc heeft 11 uiterst precieze interne luidsprekers onder de motorkap – waarvan twee speciale hoge tonen kanalen – allemaal klasse D versterkers. Er zijn acht elliptische woofers ingebouwd en drie (precies onder een hoek geplaatste) koepeltweeters.

Daarnaast zorgen microfoons met een groot bereik en speciale echo-onderdrukking ervoor dat audiobronnen super nauwkeurig kunnen worden gelokaliseerd en dat de spraakbesturing snel en to-the-point werkt. En ja – spraakbesturing via Google Assistant en Alexa wordt ook hier ondersteund.

En natuurlijk kan Dolby Atmos ook worden gebruikt met de Sonos Arc via HDMI. Het meest doorslaggevende verschil tussen de Arc en de Beam is dus het aantal versterkers dat hier is ingebouwd. Dat zijn er gewoon zes meer, waarvan er overigens twee ook naar boven zijn gericht, zodat het geluid nog driedimensionaler en tastbaarder wordt. En natuurlijk: dit alles werkt het indrukwekkendst met een passende grote televisie in een passende grote kamer.

Sonos Ray, Beam en Arc: welke Sonos soundbar is het beste?

Een van de belangrijkste verschillen tussen onze drie soundbars zijn de aansluitmogelijkheden, en dus daardoor ook het bereik van de geluidservaring. Terwijl de Sonos Beam en Arc HDMI en dus Dolby Atmos hebben, heeft de goedkopere variant, de Sonos Ray, dat niet. Een spraakassistent is ook alleen beschikbaar in de twee duurdere varianten.

De Sonos Ray heeft in totaal vier interne luidsprekers, de Beam heeft er vijf, en de Arc heeft er in totaal 11. De optimale soundbar hangt ook een beetje af van de schermgrootte van je televisie.

Voor kleinere televisie’s met een schermgrootte tot 55 inch past de Sonos Ray perfect. Voor middelgrote televisie’s tot 65 inch is de Sonos Beam de beste keuze. En voor de echt grote toestellen, vanaf 49 inch, zul je iets meer willen uitgeven aan een Sonos Arc voor een volledig gebalanceerde bioscoopgeluidservaring.