Als je een slim huis wil gaan creëren is het belangrijk dat je meer weet over de verschillende wifi standaarden en frequenties. Zo heb je misschien wel eens de termen Wifi 5, 6 of 7 voorbij horen komen? Op ons YouTube-kanaal hebben we alle wifi standaarden voor je uitgelegd. Zo snap je wat elk standaard precies inhoudt en welk ‘standaard’ je moet gebruiken voor je smart home.

Als eerste is het goed om stil te staan bij wat wifi nou precies is. Wifi staat voor Wireless Fidelity; het is namelijk een draadloos lokaal netwerk. Wifi is ook niet hetzelfde als internet, het is simpelweg een manier om je apparaten met elkaar of met het internet te verbinden.

Wat zijn wifi standaarden?

Dit is in principe goed te begrijpen, maar het wordt iets ingewikkelder. Er zijn namelijk verschillende wifi standaarden. Je zou kunnen stellen dat wifi standaarden de verschillende belangrijke kenmerken van jouw wifinetwerk omschrijven, zoals:

  • snelheid
  • bereik
  • datasnelheid
  • compatibiliteit met apparaten

Wat zijn de verschillende wifi frequenties?

Er zijn dus verschillende kenmerken die jou wat vertellen over je wifinetwerk en standaard. Een onderdeel van je wifi wat deze kenmerken deels bepaald is de wifi frequentie die je gebruikt. Frequenties zijn de radiogolven waarop jouw wifi-apparaten met elkaar communiceren. Je hebt eigenlijk twee wifi frequenties: 2,4 GHz en 5 GHz. Laten we even door de verschillen tussen de frequenties lopen.

Simpel gezegd wordt de 2,4 GHz frequentie gekenmerkt door een iets beter bereik en de 5 GHz frequentie door een veel hogere snelheid. De betere snelheid van de 5 GHz komt vooral doordat de radiogolven die bij deze frequentie gebruikt worden, simpelweg minder gebruikt worden. Er zijn minder apparaten die deze frequentie gebruiken, waardoor de frequentie minder bezet is. Zo heb je minder storing van andere apparaten. Nog steeds is namelijk de 2,4 GHz de meest gebruikte frequentie.

En hoewel de 5 GHz frequentie meer vermogen biedt, heeft 2,4 GHz wel meer bereik. Dit komt omdat lagere frequenties – zoals 2,4 GHz – makkelijker door muren en andere obstakels heen gaan dan hogere frequenties – zoals 5 GHz. In de praktijk zie je hierdoor dat veel smart home fabrikanten voornamelijk gebruik maken van de 2,4 GHz frequentie.

Wifi standaarden uitgelegd – welke zijn er allemaal?

Nu we een beetje weten welke kenmerken belangrijk zijn om in de gaten te houden als je een wifi standaard “kiest”, moeten we deze standaarden, maar even in detail gaan bespreken. Je kiest voor een standaard door een router en slimme producten aan te schaffen die een bepaald standaard ondersteunen.

Er zijn in het verleden al meerdere wifi-standaarden geweest, maar op dit moment zijn de meest bruikbare en relevante standaarden Wifi 5 en Wifi 6.

Wifi 5

Wifi 5 is al op de markt sinds 2013. Belangrijke kenmerken van deze standaard zijn dat deze uitsluitend werkt met 5 GHz frequentie en een transmissiesnelheid van 3,12 Gbit/s. Voor een lange tijd was dit het beste standaard om te kiezen en nog steeds komt deze het meeste voor. Maar een belangrijk nadeel is dat met Wifi 5 er aanzienlijk minder apparaten geïntegreerd kunnen worden dan met Wifi 6.

Wifi 6

Wifi 6 is de opvolger van wifi 5 – zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen raden – en heeft een hogere bandbreedte. En daarmee ook een hogere verbindingssnelheid. De standaard werkt met beide wifi frequenties: 2,4 GHz en 5 GHz. Dit is vooral een voordeel bij de overdracht van grote hoeveelheden gegevens zodat deze goed doorgestuurd kunnen worden. Hierbij kun je denken aan streamen of online gaming. De theoretische maximale transmissiesnelheid is 9,6 Gbit/s.

Wifi 6 is geschikt voor de integratie van verschillende apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld je slimme thermostaat, robotstofzuiger of lampen aansluiten zonder dat de wifi vertraagt of vermindert. De meeste smart home apparaten werken namelijk nog steeds op 2,4 GHz.

Wil je jouw smart home nou laten werken op wifi 6? Dan is het goed om te vermelden dat je er alleen met een nieuwe Wifi 6-router nog niet gelijk bent. Het eindapparaat – het apparaat dat je wilt bereiken of gebruiken met de wifi – moet wifi 6 ook ondersteunen. Is dit niet het geval? Dan blijft Wifi 5 gewoon in gebruik.

Wifi 6E

We hebben nog een wifi standaard voor je in petto: wifi 6E. In vergelijking met de “reguliere” wifi 6 werkt deze met een hogere frequentie, namelijk 6 GHz, en een bandbreedte van 1200 MHz. Dit maakt de standaard geschikt voor hoge datatransmissie over korte afstanden.

Verder biedt wifi 6E nog steeds alle voordelen die ook met wifi 6 werden geïntroduceerd. Het hogere en nieuwe frequentiebereik van 6 GHz kan simpelweg gebruikt worden om bepaalde “drukte” op de andere frequenties – door andere apparaten – te omzeilen. Zo optimaliseert wifi 6E de werking van real-time toepassingen en functies.

Let wel op: niet elk apparaat dat werkt met wifi 6 werkt ook met wifi 6E-apparaten. Bij aankoop van nieuwe producten moet je hier dus even op letten. Ook ondersteunen maar weinig smartphones wifi 6E.

Wifi 7 – wat kunnen we verwachten?

In 2023 kunnen we namelijk de komst van wifi 7 verwachten. De eerste producten zullen dit jaar op de markt komen. Dit nieuwe standaard zou twee keer de snelheid van wifi 6 moeten bieden met snelheden tot 46 Gbit/s. Het werken met frequenties van 2,4, 5 en 6 GHz, en daarmee specifiek nuttig zijn voor toepassingen zoals virtual reality, augmented reality of 4K- en 8K-streaming. Nu moeten we wel eerlijk zeggen dat deze snelheden niet per se nodig zijn voor slimme apparaten voor in je smart home.

Wifi-standaarden uitgelegd: onze conclusie

Dus, even samenvatten: welk wifistandaard is relevant voor mij als smart home gebruiker? In dit geval hoef je niet echt te wachten op Wifi 7, deze heb je absoluut niet nodig om op een effectieve manier een paar slimme apparaten te bedienen. Ook Wifi 6E is niet echt relevant aangezien maar weinig smart home producten werken met 6 GHz.

Dan blijven Wifi 5 en 6 dus nog over als opties. Wat ons betreft raden wij dan aan om voor de nieuwere versie van de twee te gaan. Zo voorkom je dat je over een paar jaar alsnog een nieuwe router moet kopen als wifi 5 steeds minder veelvoorkomend wordt. Natuurlijk moet je nog steeds opletten of jouw huidige slimme producten en smartphone werken met Wifi 6. Maar in het geval van iPhone, bijvoorbeeld, werken alle modellen van iPhone 11 hier al mee.