De grote keuze aan smart home beveiliging kan soms overweldigend zijn. Welke apparaten heb je nodig? En hoe zorg je ervoor dat ze compatibel zijn met elkaar? Wij zijn er eens even goed voor gaan zitten en heb alle vragen op een rijtje gezet. Kom alles te weten over het kiezen van jouw persoonlijke smart home beveiligingsset.

Veiligheid is voor vele onder ons van groot belang. Met name als het gaat om het beveiligen van je geliefde thuis. Het is dan ook niet verrassend dat slimme huisbeveiliging al jaren in populariteit toeneemt.

De belangrijkste reden dat meer mensen kiezen voor intelligente beveiligingsapparaten is de communicatie die ze verzorgen. Deze apparaten communiceren niet alleen met elkaar, maar ook met jou. Hierdoor bieden ze een veel uitgebreidere bescherming en meer dagelijkse voordelen dan conventionele beveiligingsapparatuur.

Wat heb ik nodig voor een smart home beveiligingssysteem?

Je hebt niet veel nodig voor een smart home beveiligingsysteem. Om te beginnen is een stabiele wifi-verbinding of een smart home hub een vereiste.

Dat laatste heb je bijvoorbeeld nodig als de slimme apparaten communiceren via een speciale draadloze standaard zoals ZigBee of Z-Wave. De verschillen tussen beide kun je trouwens vinden in ons artikel over smart home protocollen.

Bovendien heb je een smartphone nodig, omdat in veel gevallen de slimme beveiligingsapparaten via een smartphone-app worden bediend.

Ten slotte moet je ervan bewust zijn dat videobewaking alleen op jouw eigen terrein is toegestaan. Dit betekent dat een slimme bewakingscamera voor het trappenhuis in huurflats niet aan de orde is. Maar maak je geen zorgen: ook dan zijn er nog voldoende alternatieven voor je persoonlijke slimme beveiliging voor thuis.

Aan keuze geen gebrek

Dan komen we nu aan bij het belangrijkste element: de keuze van de juiste producten. Tegenwoordig heb je de beschikking over een bijzonder breed scala aan slimme beveiligingsapparaten.

Je kunt namelijk kiezen uit verschillende beveiligingscamera’s voor binnen en buiten, video-intercoms en deurbellen, slimme deursloten, alarmsystemen of zelfs deur- en raamsensoren.

Er zijn verschillende fabrikanten die de smart home producten produceren. Merken als Bosch Smart Home of Hombli bieden bijvoorbeeld complete beveiligingssets. Maar het is ook de moeite waard om te kijken naar het aanbod van gespecialiseerde fabrikanten zoals Arlo, Ring, Netatmo, LOQED of Nuki.

De juiste compatibiliteit voor jouw slimme beveiligingsset

Uiteraard ben je volledig vrij om te kiezen en kunnen wij geen beslissing voor je maken. Maar waar je bij het maken van een keuze in ieder geval goed op moet letten is de compatibiliteit.

Aan de ene kant kan dit betrekking hebben op de radiostandaard, zoals wifi of ZigBee. Aan de andere kant speelt ook de compatibiliteit met smart home platforms zoals Apple HomeKit of Google Assistant een belangrijke rol. Dit zorgt ervoor dat de apparaten in jouw slimme huishouden ook daadwerkelijk kunnen samenwerken.

Een gratis tip van ons: Als je een van de bekende smart home systemen gebruikt, zoals Amazon Alexa, Apple HomeKit of Google Assistant, hoef je alleen maar te controleren of de gewenste apparaten ermee compatibel zijn.

Meestal kun je op de website van de aanbieder nagaan of het product dat jij wilt compatibel is. Op onze website staat het in ieder geval altijd vermeld en kun je handige filters instellen.

Slim beveiligen in de praktijk: Smart Home Security Set

Laten we voor het gemak zeggen dat je Google Assistant wilt gebruiken in je smart home. Dat kan er in de praktijk dan bijvoorbeeld zo uitzien: als basis heb je de Bosch Smart Home Security Starterkit, bestaande uit een bewegingsmelder, alarmsirene, deur-/raamcontact en de bijbehorende smart home controller.

Op basis hiervan kies je een geschikte wifi-beveiligingscamera van Arlo of Google Nest. Tenslotte installeer je een slim deurslot van Nuki en je volledig beveiligingsset is klaar. Alle producten kunnen soepel met elkaar samenwerken en alle elementen van je huis zijn slim beveiligd.

Samenvattig

Zoals je ziet, zijn er vele mogelijkheden wat persoonlijke beveiligingssets betreft. Als je overweldigd wordt door het grote aanbod en de voorkeur geeft aan een kant-en-klare set, zijn de fabrikanten Bosch Smart Home en Hombli een goede keuze.

Wil je liever een meer individuele oplossing? Dan kun je altijd bij ons terecht voor advies. In de tink shop vind je een breed aanbod van geschikte apparaten en kun je deze geheel zelf samenstellen.