Tijdens deze grauwe dagen zit je eigenlijk liever voor de televisie met een warme kop chocolademelk of doe je een middagdutje. Het is soms moeilijk om de energie op te brengen om echt productief werk te doen in de winter. Zodat je werk er niet onder lijdt, hebben we een paar tips en gadgets voor je thuiswerkplek die je door het grijze en slaperige seizoen heen loodsen.

Een van de grootste voordelen van een kantoor aan huis is waarschijnlijk de mogelijkheid om je thuiswerkplek zo comfortabel mogelijk te maken. Er zijn genoeg slimme opties voor je. Met slimme gadgets kun je thuis je motivatie opkrikken in plaats van van koffiepauze naar koffiepauze leven en het beeldschermlicht als primaire lichtbron te gebruiken. Hier vind je een overzicht van alles wat er te weten valt over smart home voor het thuiskantoor.

1. Zorg voor een aangenaam binnenklimaat

Vooral in de winter heb je te maken met veel kou, wat niet alleen oncomfortabel is, maar je ook futloos maakt. Zorg er dus voor dat de temperatuur in je thuiskantoor altijd optimaal is – bijvoorbeeld met slimme radiatorknoppen van tado° of Eve.

Beide bieden je de mogelijkheid om afzonderlijke kamers te verwarmen in plaats van het hele huis warm te houden. Bovendien kun je met beide opties slimme tijdschema’s maken, zodat er alleen wordt verwarmd wanneer en zoveel als nodig is.

Bereid hiermee je werkuren op je thuiswerkplek voor en je wordt direct bij aanvang van je werkdag begroet door een aangenaam voorverwarmde ruimte, die dankzij de temperatuurmeting van de thermostaten niet te warm wordt, maar de temperatuur behoudt die jij het prettigst vindt werken.

2. Gezond wakker worden: frisse lucht

Om ‘s morgens vroeg wakker te worden en overdag geen energie te verliezen, is het belangrijk om muffe lucht vaak genoeg te vervangen door frisse lucht. Je moet de balans vinden tussen de kamer vaak genoeg luchten en toch niet laten afkoelen. Klimaatsensoren helpen je daarbij.

De eerder genoemde radiatorknop van tado° kan niet alleen zorgen voor de juiste temperatuur in je thuiskantoor, maar houdt ook de luchtkwaliteit in de gaten. Hij meet het CO2-gehalte in de lucht en geeft je via de app advies over optimale ventilatie.

Je kunt je thuiskantoor ook laten bewaken door de slimme klimaatsensor van Eve. Hij registreert waarden zoals luchtvochtigheid, temperatuur en luchtkwaliteit en toont je alles op een duidelijk display. Daarnaast kan de klimaatsensor worden geïntegreerd als trigger in HomeKit-scenario’s, zodat bij een lage luchtvochtigheid bijvoorbeeld een luchtbevochtiger gestart wordt.

3. Breng de zon in je home office

Niet in de letterlijke zin natuurlijk, want helaas krijg je in de winter toch niet veel zon. Om dit tegen te gaan zijn er echter lampen die daglicht kunnen simuleren.

Bijvoorbeeld de White Ambiance lamp van Philips Hue. Aan de ene kant kan hij licht genereren dat past bij het tijdstip van de dag, te beginnen met een fris en helder licht in de ochtend en overgaand in een warm, gouden licht in de avond. Dit natuurlijke lichtverloop heeft een positieve invloed op je bioritme.

Aan de andere kant kun je de app ook gebruiken om een modus te selecteren die perfect bij je activiteit past en je concentratie verhoogt. Een helder, wit licht in de concentratiemodus laat je geconcentreerd werken, een warmer licht creëert de juiste sfeer om te lezen.

Thuiswerkplek en energie besparen

Werken vanuit huis mag dan wel veel voordelen hebben, het zorgt er ook voor dat je thuis meer energie verbruikt. Het valt dus aan te raden om op je thuiswerkplek zo efficiënt mogelijk met je energieverbruik om te gaan. Dit doe je onder andere door het gebruik van slimme verwarming, wat we in onze eerste tip hier al besproken hebben. Wil je meer handige energiebesparingstips? Neem dan hier een kijkje.