Slimme verlichting is iets moois. Mensen gebruiken het graag om de hele leefruimte te bedekken en het liefst ook het terrein buiten hun eigen vier muren. Het klassieke probleem: is het bereik van het systeem daarvoor voldoende? De Philips Hue-reeks bij uitstek geschikt voor grote leefruimtes. Maar hoe benut je het bereik het beste? We leggen alles uit wat je moet weten over het bereik van Philips Hue en hoe je het kunt vergroten.

Wat connectiviteit betreft, hebben de lampen van de nieuwe generatie dankzij de Bluetooth-integratie niet langer de aparte Philips Hue Bridge nodig. Dit is voornamelijk handig als je de lamp slechts in één kamer wilt gebruiken.

Het wordt echter een probleem als je de lampen door het hele huis wilt verspreiden of als obstakels het bereik van de apparaten beperken. Bijvoorbeeld wanneer je de lampen over verschillende verdiepingen verdeeld of wanneer ze zich in verschillende kamers bevinden. Dit is waar de Philips Hue Bridge met een groter bereik in het spel komt. Met slechts één brug kunnen er echter ook problemen ontstaan als je lampen buitenshuis wilt installeren.

Laten we de Bluetooth-functie van Philips Hue-reeks eens van dichterbij bekijken. De lichten met Bluetooth-functie hebben een bereik van ongeveer negen meter. Je kunt tot tien slimme lampen binnen dit bereik bedienen via de Philips Hue Bluetooth-app. Dit werkt zonder problemen. Uit ervaring hebben we echter geleerd dat het moeilijk is om het bereik van een enkele kamer via Bluetooth te controleren. Het Bluetooth-bereik kan niet worden uitgebreid.

Kan ik het standaard Bluetooth-bereik van Philips Hue vergroten?

Laten we de Bluetooth-functie van Philips Hue-reeks eens van dichterbij bekijken. De lichten met Bluetooth-functie hebben een bereik van ongeveer negen meter. Je kunt tot tien slimme lampen binnen dit bereik bedienen via de Philips Hue Bluetooth-app. Dit werkt zonder problemen. Uit ervaring hebben we echter geleerd dat het moeilijk is om het bereik van een enkele kamer via Bluetooth te controleren. Het Bluetooth-bereik kan niet worden uitgebreid.

Hoe kan ik het bereik met de Philips Hue Bridge vergroten?

Gelukkig heeft Philips Hue zijn nieuwe lampen ook uitgerust met de beproefde draadloze Zigbee-standaard. Dus, naast bediening via Bluetooth, is het ook mogelijk om een Hue Bridge via Bluetooth te koppelen. De Hue Bridge vormt dan het bedieningselement van het Hue verlichtingssysteem.

De Bridge kan een afstand van 30 tot 100 meter overbruggen. Dikke betonnen muren, stalen hekken en stoorfrequenties kunnen echter leiden tot complicaties in de communicatie tussen de gateway en de componenten van het Philips Hue-verlichtingssysteem. Daardoor kunnen moeilijkheden ontstaan bij het in- en uitschakelen, is de reactie van de bewegingssensoren niet optimaal of kun je de lampen helemaal niet bereiken.

Hoe maakt de Philips Hue Bridge gebruik van Zigbee?

In principe maakt Zigbee 3.0 het zeer eenvoudig voor alle Philips Hue-gebruikers om hun draadloze netwerk uit te breiden of te stabiliseren. Zigbee zendt uit in het 2,4 GHz-bereik en heeft een iets groter bereik dan een WLAN-netwerk.

Het bijzondere eraan: Philips Hue maakt gebruik van Zigbee Pro en bouwt een mesh-netwerk op waarin de aangesloten eindapparaten het bereik vergroten. Dit betekent dat alle Philips Hue-lampen het signaal van de Philips Hue Bridge ontvangen, maar ook automatisch doorsturen.

Dit geldt niet alleen voor de componenten van het Philips Hue-systeem, maar ook voor alle andere apparaten met Zigbee-ondersteuning die te combineren zijn met Philips Hue. Als je bijvoorbeeld ook lampen van Innr in je lichtsysteem hebt, dienen die net als de Philips Hue lampen als repeaters.

 

Bluetooth (standaard) Bridge
Connectiviteit Bluetooth Low Energy ZigBee
Bereik
  • 9 meter
  • Niet uitbreidbaar
  • 30 – 100 meter
  • Uitbreidbaar
Maximum aantal lampen 10 50
Spraakassistenten
  • Google Assistant
  • Amazon Alexa
  • Google Assistant
  • Amazon Alexa
  • Apple HomeKit
  • Microsoft Cortana
Hue Sync x
Timer en tijdschema’s x
Bediening voor onderweg x
Slaap- en ontwaakroutines x

Heb ik de Philips Hue Bridge nodig?

Uiteindelijk is het dus afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften of je wel of niet de Hue Bridge aanschaft. Gebruik je minder dan 10 Hue-lichten op een afstand van minder dan 9 meter? Dan heb je de Bridge wellicht niet nodig. Toch zorgt de Bridge wel voor meer bereik, stabiliteit en controle. Wil je jouw bereik uitbreiden met de Bridge, dan is het handig om de volgende stappen te ondernemen:

Om het bereik en de verbindingskwaliteit te maximaliseren, is het eerst aan te raden om de Hue Bridge op een centrale plaats in je huis te plaatsen. Plaats het eerste licht binnen tien meter van de Bridge. Elke extra lamp in het systeem met Zigbee-functionaliteit vergroot het bereik met twintig meter zonder dat de kwaliteit van de verbinding vermindert. Via dit netwerk werken alle 50 lampen van de Hue Bridge op elk moment probleemloos – zelfs de LED-padverlichting Philips Hue Lucca bij de toegangspoort.