Nu de gas- en energieprijzen enorm stijgen, is het extra belangrijk om het controle te hebben over je energiekosten. Het lijkt bijna onmogelijk om te bepalen of zelfs maar te voorspellen hoeveel van het huishoudbudget aan verwarmingskosten moet worden besteed. Dit is precies waar tado° op inspeelt met de Energy IQ-functie. Deze is beschikbaar voor alle Auto-Assist abonnees met verwarmingsinstallaties met elektriciteits- of gasmeters.

Meer controle over je verwarmingskosten is dus precies wat tado° je kan aanbieden. Allereerst stelt Energy IQ je in staat de verwarmingskosten en het energieverbruik op elk moment transparant weer te geven. Dit geeft je een duidelijk overzicht van het verwarmingsgedrag dat binnen jouw huishouden plaatsvindt.

Met behulp van deze kennis is het gemakkelijker om temperaturen en energiebesparende functies zo in te stellen dat het niveau van de verwarmingskosten overeenkomt met jouw persoonlijke voorkeuren.

Je kunt bijvoorbeeld gewenste energiebesparende functies zoals geofencing activeren of deactiveren – inclusief een prognose van hoe dit het huidige verbruik en de kosten zal beïnvloeden. Met geofencing wordt een gebied binnen en rondom je huis afgebakend. Het systeem traceert dan waar je bent aan de hand van je smartphone en kan dan anticiperen op jouw locatie.

De tado° app ontvangt gegevens van de elektriciteits- of gasmeter. Deze worden gebruikt in algoritmen en je kunt dan voor bepalen hoeveel je uit wilt geven aan je energierekening. Ook verbruik van afgelopen maanden kun je invoeren in de app, zodat de schatting nog nauwkeuriger is. Hoe meer gegevens, hoe nauwkeuriger de functie werkt.

Belangrijk om te vermelden: op dit moment werkt het nog enkel voor energie die voor verwarming wordt gebruikt en niet voor het verwarmen van water. De verwachting is dat dit later nog toegevoegd zal worden.

Slimme thermostaten zijn de beste keuze om verwarmingskosten te besparen

Hoe efficiënt slimme thermostaten energie kunnen besparen, blijkt ook uit de gepubliceerde studie van onderzoeksinstituut Gemserv. Uit de resultaten van de studie blijkt dat slimme thermostaten de meest kosteneffectieve oplossing waren om zowel geld als energie te besparen voor alle soorten gebouwen en maatregelen.

tado° is dus bewezen effectief en met behulp van deze nieuwe functie kun je ook nog eens je kosten in de gaten houden, vooraf instellen en vergelijken met andere maanden.

Als je al het betaalde Auto-Assist abonnement gebruikt, heb je direct toegang tot de functie. Mocht dit niet zo zijn, is het zeker waard dit te overwegen. Nogmaals, let op: de functie is alleen beschikbaar voor verwarmingssystemen met elektriciteits- of gasmeters.