De nieuwe smart home standaard Matter zal ervoor moeten zorgen dat de meeste smart home producten met elkaar verbonden kunnen worden. Dit najaar kunnen we na meerdere keren uitstel eindelijk de officiële release verwachten. De software lijkt veelbelovend en wordt door experts gezien als ‘de toekomst van smart home’. Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Matter is ontstaan uit een initiatief van Amazon, Apple, Comcast, Google, SmartThings en de toenmalige Zigbee Alliance. Eind 2019 lanceerden zij samen een project genaamd Connected Home over IP, dat later bekend werd als CHIP. Intussen zijn er meer dan 200 bedrijven aangesloten bij het project.

Het doel van het project is om alle apparaten op dezelfde manier met elkaar te laten communiceren, ongeacht van welke fabrikant het afkomstig is. Alle smart home apparatuur kan in dat geval met elkaar samenwerken, zonder dat je verschillende hubs, bridges en gateways nodig hebt.

Wat belangrijk is om te melden is dat Matter de smart home systemen van Google, Apple of Amazon niet zal vervangen. Het protocol verbindt apparaten in het huishouden, maar bestuurt ze niet.

Als Matter doet wat we ervan verwachten, zal het instellen van apparaten met Matter in theorie niet langer een app van de fabrikant vereisen. Deze taak kan dan namelijk in de toekomst worden overgenomen door de overkoepelende apps van smart home systemen als bijvoorbeeld Amazon Alexa, Apple HomeKit of Google Assistant.

Toch zijn niet alle functies van een product toegankelijk vanuit een algemene app. Daarom kan een eigen app van fabrikanten in de toekomst gaan dienen voor uitgebreidere functies van een specifiek product, zoals dat naast het installeren van een nieuw product, nu ook al gebeurt.

Bekijk ook onze YouTube-video waarin alles omtrent Matter duidelijk wordt uitgelegd:

Hoe werkt de nieuwe smart home standaard Matter?

Nu is het natuurlijk fantastisch dat veel verschillende smart home producten via Matter met elkaar kunnen communiceren. Maar hoe werkt deze communicatie? Op dit moment zijn er namelijk veel verschillende manieren waarop verschillende smart home ecosystemen met elkaar ‘praten’.

Omdat internet tegenwoordig in ieder huishouden wel aanwezig is, is er voor de communicatie van Matter voor een Internet Protocol (IP) gekozen. Via het IPv6 protocol zullen alle producten met elkaar kunnen communiceren.

IPv6

IPv6 staat voor Internet Protocol versie 6 en is de opvolger van IPv4. Apparaten die via internet met elkaar communiceren doen dit op basis van een IP-adres. Binnen IPv4 is het aantal beschikbare IP-adressen gelimiteerd en zijn deze bijna niet meer beschikbaar. Binnen IPv4 is het gebruikelijk om een groep apparaten toe te wijzen aan één IP-adres, terwijl in IPv6 ieder apparaat zijn eigen IP-adres krijgt.

Vandaar dat er nu wordt overgestapt op het toekomstbestendige IPv6, die het mogelijk maakt om bijna een oneindig aantal IP-adressen te gebruiken. Deze versie biedt ruimte voor maar liefst 340 sextiljoen (wij hadden er ook nog nooit van gehoord), volledig uitgeschreven zijn dat 340.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 unieke IP-adressen. Echt veel dus!

Als je zelf al wat smart home producten in huis hebt, weet je misschien dat er ook andere manieren zijn waarop de producten met elkaar communiceren. Toch is er hier bij Matter ook aan gedacht. Hieronder leggen we je uit dat je producten die werken met Thread, wifi en Bluetooth ook kunt opnemen in je Matter-netwerk.

Thread en wifi

Matter communiceert daarmee net als Thread en wifi via IPv6. Via IPv6 kan het dus zowel wifi, als Thread producten aan elkaar verbinden.

Om Matter te laten functioneren, heeft ieder apparaat in het netwerk dus een uniek IPv6-adres nodig. Het nieuwe smart home protocol kan deze unieke IPv6-adressen direct lokaal met elkaar verbinden, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een bridge, hub of cloud van de fabrikant.

Ondanks dat het hier om een Internet Protocol gaat, heb je niet per se een werkende internetverbinding meer nodig omdat het nieuwe netwerk lokaal, zonder enige tussenkomst werkt. Verbinding met het internet is wel noodzakelijk voor bedienen op afstand en voor het updaten van de software.

Bluetooth Low Energy

Bluetooth heeft normaal gesproken geen uniek IP-adres, omdat het geen internetprotocol is. Toch is het mogelijk producten die via Bluetooth Low Energy (BLE) werken op te nemen in je Matter-netwerk. Via 6LoWPAN-technologie wordt data gecomprimeerd waardoor je apparaten met BLE ook onderdeel worden van je Matter-systeem en communiceert via IPv6.

Er zitten echter nog wel wat nadelen aan: Om BLE-apparaten te verbinden met het internet is er een hub nodig die de Bluetooth-apparaten aansluit op het internet, of moet Bluetooth geïntegreerd worden in internetrouters. Dit maakt BLE (nog) niet ideaal voor het gebruik met Matter, maar het is zeker mogelijk.

Matter in het kort

Oke, laten we dit nog even kort samenvatten. Het nieuwe smart home protocol is in principe een netwerk dat een brug legt tussen verschillende soorten verbindingen als Bluetooth Low Energy, Thread en wifi via IPv6-adressen. Dankzij Matter kunnen al deze producten die oorspronkelijk op een verschillende manier communiceren, allemaal dezelfde ‘taal’ spreken. En dan zonder dat je een extra bridge, hub, cloudservice of zelfs internet nodig hebt.

Verbindingen en producten die niet compatibel zijn met Matter

Natuurlijk zijn wifi, Thread en BLE niet de enige drie verbindingstypes en zijn er producten in de smart home wereld die werken op bijvoorbeeld ZigBee of Z-Wave. Hoewel het in eerste instantie helaas niet mogelijk zal zijn deze onderdeel te maken van je Matter-systeem, kun je ze wel gewoon blijven gebruiken.

Andere netwerken kunnen namelijk gewoon naast Matter blijven functioneren en het is niet nodig om deze producten te vervangen. De verwachting is wel dat er in de toekomst meer verbindingstypes bijkomen die aan te sluiten zijn op Matter, zodat je smart home écht nog maar uit één systeem hoeft te bestaan.

Daarnaast is niet ieder ouder product geschikt om via Matter te communiceren. Of dit mogelijk te maken is met behulp van een software-update, hangt af van de verwerkingscapaciteit en opslag. Een hub of bridge kan altijd worden geüpdate naar een Matter-compatibel systeem, maar idealiter willen we in de smart home wereld het gebruik van deze apparaten minimaliseren.

De verwachting is dan ook dat veel fabrikanten in de loop van de tijd het gebruik van een bridge gaan vervangen door compatibiliteit met Matter van individuele producten.

Nog een belangrijk punt: niet alle producten die over het juiste communicatieprotocol (wifi, Thread of Bluetooth Low Energy) beschikken kunnen zomaar met Matter samenwerken. De fabrikant die het product op de markt brengt, moet zelf beslissen of het samen wilt werken met Matter. Maar het lijkt onverstandig om daar op dit moment nog nee tegen te zeggen als smart home fabrikant.

Welke producten werken al samen met het nieuwe smart home protocol?

Op dit moment sluiten steeds meer fabrikanten zich aan bij Matter en het begint meer en meer de standaard te worden, met name bij de release van nieuwe producten. Op dit moment zijn er al een heel groot aantal fabrikanten die Matter-compatibiliteit al toevoegt aan producten.

Neem een kijkje bij onze vorige blogpost over de compatibiliteit als je hierover meer te weten wilt komen. Op deze website kun je de complete lijst vinden van compatibele producten.

Wat zijn de voordelen van Matter?

Uiteindelijk hoef je je door Matter vrijwel geen zorgen meer te maken over de compatibiliteit van smart home producten, ze zijn namelijk allemaal met elkaar te combineren. In welk systeem je ze integreert en met welke spraakassistent je ze wilt bedienen, dat kun je dan gewoon zelf bepalen.

Ook goed om te weten: Matter heeft een bepaald standaard van beveiliging ingebouwd (Security of Design), waardoor elk bericht over het netwerk wordt gecodeerd en moet worden geauthenticeerd. Daarnaast zorgt de lokale verbinding überhaupt al voor extra privacy.

De voordelen van Matter in één oogopslag:

  • Verbindt verschillende verbindingstypes in één netwerk zonder bridge of hub
  • Combineer producten van verschillende smart home systemen
  • Kies je eigen smart home besturingssysteem
  • Privacy dankzij lokale verbinding en Security of Design
  • Toekomstbestendig IPv6
  • Kan zonder internetverbinding blijven functioneren

Hopelijk hebben we er voor kunnen zorgen dat je een duidelijk beeld hebt van het nieuwe smart home standaard Matter en wat de toekomst ons kan gaan brengen. De smart home wereld ondergaat een behoorlijke transitie en wij kunnen niet wachten op deze grote verbetering. Nu nog hopen dat alles daadwerkelijk zo gaat functioneren als ons wordt beloofd.

Producten met Matter-compatibiliteit zijn al op onze website te vinden, dus neem gerust een kijkje!