Matter is een relatief nieuwe smart home standaard die ervoor zorgt dat verschillende smart home apparaten met elkaar verbonden kunnen worden. In november 2022 werd deze smart home standaard gelanceerd. Inmiddels is Matter 1.3 al beschikbaar en zijn er meer dan 200 producten op de markt die beschikken over deze standaard, en dat worden er steeds meer. Dit is niet gek, want Matter wordt door experts ‘de toekomst van smart home’ genoemd. In dit artikel leggen we je alles uit over Matter.

Matter is ontstaan uit een initiatief van grote techbedrijven, waaronder: Amazon, Apple, Comcast, Google, SmartThings en de toenmalige Zigbee Alliance. Eind 2019 lanceerden ze samen een project genaamd Connected Home over IP dat later bekend werd als CHIP.

Het doel van het project is om alle apparaten op dezelfde manier met elkaar te laten communiceren, ongeacht van welke fabrikant het afkomstig is. Alle smart home apparatuur kan in dat geval met elkaar samenwerken, zonder dat je verschillende hubs, bridges en gateways nodig hebt.

Wat belangrijk is om te melden is dat Matter de smart home systemen van Google, Apple of Amazon niet zal vervangen. Het protocol verbindt apparaten in het huishouden, maar bestuurt ze niet.

Dankzij Matter kun je slimme apparaten in veel gevallen via de gewenste app bedienen. Je hoeft dus niet meer de app van het merk te gebruiken om een apparaat te bedienen. De smart home apparaten van verschillende fabrikanten werken samen en bedien je dus ook met een overkoepelende app, zoals: Amazon Alexa, Apple Home of Google Assistant.

Maar let op, meestal zijn niet alle functies van een smart home-apparaat toegankelijk vanuit de algemene app. Daarom is de eigen app van de fabrikant van het product vaak vereist om uitgebreide settings van het apparaat in te stellen. Ook voor nieuwe producten is het vaak noodzakelijk om eerst de set-up via de eigen app van het apparaat te voltooien en pas daarna het product toe te voegen aan de overkoepelende smart home app.

In deze YouTube-video wordt alles omtrent Matter uitgelegd. De video is inmiddels ietwat gedateerd, maar legt het basisprincipe van Matter duidelijk uit:

Hoe werkt de nieuwe smart home standaard Matter?

Het is natuurlijk fantastisch dat veel verschillende smart home-producten via Matter met elkaar kunnen communiceren. Maar hoe werkt deze communicatie precies? Momenteel zijn er namelijk veel verschillende manieren waarop smart home ecosystemen met elkaar communiceren.

Omdat internet tegenwoordig in vrijwel ieder huishouden aanwezig is, heeft Matter gekozen voor communicatie via een Internet Protocol (IP). Door gebruik te maken van het IPv6-protocol kunnen alle producten met elkaar communiceren.

IPv6

IPv6 staat voor Internet Protocol versie 6 en is de opvolger van IPv4. Apparaten die via internet met elkaar communiceren doen dit op basis van een IP-adres. Binnen IPv4 is het aantal beschikbare IP-adressen beperkt en zijn deze dan ook bijna niet meer beschikbaar. Binnen IPv4 is het gebruikelijk om een groep apparaten toe te wijzen aan één IP-adres, terwijl in IPv6 ieder apparaat zijn eigen IP-adres krijgt.

Vandaar dat er nu wordt overgestapt op het toekomstbestendige IPv6, die het mogelijk maakt om bijna een oneindig aantal IP-adressen te gebruiken. Deze versie biedt ruimte voor maar liefst 340 sextiljoen (wij hadden er ook nog nooit van gehoord), volledig uitgeschreven zijn dat 340.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 unieke IP-adressen. Echt veel dus!

Er zijn meer manieren waarop smarthome apparaten met elkaar kunnen communiceren, en Matter houdt hier ook rekening mee. Hieronder wordt uitgelegd hoe Thread, wifi en Bluetooth met Matter kunnen samenwerken.

Thread & wifi

Via IPv6 is het mogelijk om zowel wifi als Thread producten met elkaar te verbinden. Om Matter te laten functioneren, heeft ieder apparaat in het netwerk dus een uniek IPv6-adres nodig. Het nieuwe smart home protocol kan deze unieke IPv6-adressen direct lokaal met elkaar verbinden, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een bridge, hub of cloud van de fabrikant.

Ondanks dat het hier om een Internet Protocol gaat, heb je niet per se een werkende internetverbinding meer nodig omdat het nieuwe netwerk lokaal, zonder enige tussenkomst werkt. Verbinding met het internet is wel noodzakelijk voor bedienen op afstand en voor het updaten van de software.

Bluetooth Low Energy

Bluetooth heeft normaal gesproken geen uniek IP-adres, omdat het geen internetprotocol is. Toch is het mogelijk producten die via Bluetooth Low Energy (BLE) werken op te nemen in je Matter-netwerk. Via 6LoWPAN-technologie wordt data gecomprimeerd waardoor je apparaten met BLE ook onderdeel worden van je Matter-systeem en communiceert via IPv6.

Er zitten echter nog wel wat nadelen aan: Om BLE-apparaten te verbinden met het internet is er een hub nodig die de Bluetooth-apparaten aansluit op het internet, of moet Bluetooth geïntegreerd worden in wifi routers. Dit maakt BLE (nog) niet ideaal voor het gebruik met Matter, maar het is zeker mogelijk.

Matter in het kort

Oke, laten we dit nog even kort samenvatten. Het nieuwe smart home protocol is in principe een netwerk dat een brug legt tussen verschillende soorten verbindingen als Bluetooth Low Energy, Thread en wifi via IPv6-adressen. Dankzij Matter kunnen al deze producten die oorspronkelijk op een verschillende manier communiceren, allemaal dezelfde ‘taal’ spreken. En dan zonder dat je een extra bridge, hub, cloudservice of zelfs internet nodig hebt. Daarnaast zorgt Matter ervoor dat apparaten onafhankelijk van een ecosysteem kunnen functioneren.

Verbindingen en producten die niet compatibel zijn met Matter

Natuurlijk zijn wifi, Thread en BLE niet de enige drie verbindingstypes en zijn er producten in de smart home wereld die werken op bijvoorbeeld ZigBee of Z-Wave. Hoewel het helaas nog niet mogelijk is om deze apparaten onderdeel te maken van je Matter-systeem, kun je ze wel gewoon blijven gebruiken.

Andere netwerken kunnen naast Matter blijven functioneren en het is niet nodig om deze producten te vervangen. Hoewel het misschien niet ideaal is. De verwachting is wel dat er in de toekomst meer verbindingstypes bijkomen die compatibel zijn met Matter zodat je smart home zometeen écht nog maar uit één systeem bestaat.

Let wel op met oudere apparaten. Soms zorgt een software-update ervoor dat een apparaat compatibel is met Matter. Maar de compatibiliteit hangt ook af van de verwerkingscapaciteit en opslag van het apparaat. Een hub of bridge kan altijd worden geüpdatet naar een Matter-compatibel systeem, maar idealiter willen we in de smart home wereld het gebruik van deze apparaten minimaliseren.

De verwachting is dan ook dat veel fabrikanten in de loop van de tijd het gebruik van een bridge gaan vervangen door compatibiliteit met Matter van individuele producten.

Nog een belangrijk punt: niet alle producten die over het juiste communicatieprotocol (wifi, Thread of Bluetooth Low Energy) beschikken kunnen zomaar met Matter samenwerken. De fabrikant die het product op de markt brengt, moet zelf beslissen of ze willen samenwerken met Matter. We hopen dat steeds meer fabrikanten kiezen voor Matter, aangezien het veel voordelen heeft en de gebruiker meer vrijheid geeft in het samenstellen van een optimaal smart home. Echter moeten de fabrikanten dan kiezen voor coöperatie en kiezen voor vrijheid van de gebruiker in plaats van het eigen merk.

Welke producten werken al samen met het nieuwe smart home protocol?

Op dit moment sluiten steeds meer fabrikanten zich aan bij Matter en komen er steeds meer smart home producten uitgerust met Matter op de markt, met name bij de release van nieuwe producten. Er zijn al een groot aantal fabrikanten die Matter integreren in hun producten.

In deze blogpost kun je meer lezen over de compatibiliteit van Matter. En op deze website kun je de complete lijst vinden van compatibele producten. Zo weet je zeker dat het werkt!

Wat zijn de voordelen van Matter?

Uiteindelijk hoef je je met Matter vrijwel geen zorgen te maken over de compatibiliteit van smart home producten, ze zijn namelijk allemaal met elkaar te combineren. In welk systeem je ze integreert en met welke spraakassistent je ze wilt bedienen kun je dan gewoon zelf bepalen. Is dat niet geweldig!

Ook goed om te weten: Matter heeft een bepaalde standaard van beveiliging ingebouwd (Security of Design), waardoor elk bericht over het netwerk wordt gecodeerd en moet worden geauthenticeerd. Tot slot zorgt de lokale verbinding überhaupt voor extra privacy en verhoogde veiligheid.

De voordelen van Matter in één oogopslag:

  • Verbindt verschillende verbindingstypes in één netwerk zonder bridge of hub
  • Combineer producten van verschillende smart home systemen
  • Kies je eigen smart home besturingssysteem
  • Privacy dankzij lokale verbinding en Security of Design
  • Toekomstbestendig IPv6
  • Kan zonder internetverbinding blijven functioneren

Hopelijk hebben we ervoor kunnen zorgen dat je een duidelijk beeld hebt van de nieuwe smart home standaard Matter en welke voordelen dit met zich meebrengt. As we speak zit de smart home wereld nog in een grote transitie en wij kunnen niet wachten op uitbreiding van producten en merken. Nu hopen we alleen nog dat deze standaard het helemaal gaat redden, zodat je over een tijdje ieder slim apparaat kunt integreren in je smart home.

Op onze website zijn veel producten te vinden met Matter-compatibiliteit neem dus gauw een kijkje als je enthousiast bent geworden!