Slimme buitenverlichting brengt de sfeer en veiligheid van je tuin naar een hoger niveau, waardoor elke avond een feest wordt, ook als de zon al lang onder is. Je kunt nu tot laat in de avond genieten van barbecues en drankjes, omringd door de betoverende gloed van slimme buitenverlichting. Nieuwsgierig naar wat deze innovatie te bieden heeft? Wij delen alle ins en outs met je.

Voor elk deel van je tuin is er een geschikte lamp te vinden. Wandlampen voor buiten en gevelverlichting kunnen bijvoorbeeld je huis ‘s avonds prachtig accentueren en maak je het bovendien minder aantrekkelijk voor mogelijke inbrekers doordat je huis ook ‘s avonds verlicht is.

Wil je je tuin nog veiliger en gezelliger maken? Dan zijn er nog tal van andere interessante opties om te overwegen. Denk aan padverlichting en sokkellampen, zoals de Hombli Outdoor Pathway Lights die je weg naar de deur en door de tuin verlichten. Bovendien kunnen ze worden gekoppeld aan een bewegingssensor, zodat ze automatisch aangaan wanneer dat nodig is. Aan de andere kant zijn tuinspots zoals de Philips Hue Lily puur voor de sfeer en kun je ze instellen zoals jij dat wilt.

Koppel zit in de tuin met buitenverlichting

En het beste van slimme tuinverlichting? Je kunt ze gemakkelijk bedienen via een app, ze integreren in scènes en zelfs je aanwezigheid simuleren tijdens de vakantie- en feestdagen. Hierdoor garanderen ze niet alleen de juiste sfeer, maar ook extra veiligheid.

Tot slot kun je de slimme tuinverlichting zelfs met je stem bedienen! Dankzij de integratie van slimme spraakassistenten, zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit, kun je dit makkelijk voor elkaar krijgen. Kortom, slimme buitenverlichting biedt niet alleen extra veiligheid en gezelligheid, maar vooral ook meer comfort.

Buitenverlichting: welke past het beste bij jou?

Sommige eigenschappen zijn cruciaal voor optimale tuinverlichting, zoals de beschermingsklasse en lichtintensiteit. Materiaal en kleur zijn daarentegen volledig afhankelijk van persoonlijke voorkeur. De keuze voor de stroomvoorziening biedt ook verschillende mogelijkheden. We nemen stap voor stap deze afwegingen met je door zodat jij volledig geïnformeerd bent voordat je op het kopen overgaat.

Let bij het kiezen van de juiste tuinverlichting goed hier op:

Vrouw en hond in tuin met buitenverlichting

1. De juiste IP-classificatie voor je tuinverlichting

De verlichting in je tuin zal ongetwijfeld af en toe een regenbui of flinke windstoot te verduren krijgen. Het maakt niet uit of je slimme buitenverlichting van kunststof of roestvrij staal is, belangrijker is de juiste IP-classificatie. Maar wat betekent dat eigenlijk?

De IP-beschermingsklasse bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de bescherming tegen vaste stoffen aangeeft en het tweede de bescherming tegen vocht. Over het algemeen geeft dit de mate aan waarin je product beschermd is tegen stof en water.

Hoe hoger het tweede getal, hoe beter in ons geval. Dit hangt wel af van het type buitenverlichting. Een wandlamp zal waarschijnlijk minder regen vangen dan een sokkellamp in het midden van je tuin. Om je een idee te geven van hoe deze code functioneert, staan hieronder twee voorbeelden weergegeven.

IP-beschermingsklasse 44 = Bescherming tegen vaste stoffen tot 1 mm en tegen spatwater
IP-beschermingsklasse 67 = Stofdicht en waterdicht

Hieronder vind je een volledig overzicht van alle IP-classificaties. Allereerst de betekenissen van de eerste cijfers in de code, die de bescherming tegen vaste stoffen aangeeft:

Eerste cijfer (“IP-?6”) Definitie
0 Geen bescherming
1 Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van meer dan 50 mm
2 Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van 12,5 mm of meer
3 Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van 2,5 mm of meer
4 Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van 1 mm of meer
5 Bescherming tegen stofdeeltjes
6 Volledige bescherming

Vervolgens zijn dit de definities van het tweede cijfer in de code, die aangeven hoe goed het product beschermd is tegen vocht:

Tweede cijfer (“IP-6?”) Definitie
0 Geen bescherming
1 Bescherming tegen verticaal vallende waterdruppels
2 Bescherming tegen vallende waterdruppels op een omsluiting die 15° gekanteld is
3 Bescherming tegen sproeien van water onder een hoek van 60° ten opzichte van de verticale positie
4 Bescherming tegen opspattend water uit elke richting
5 Bescherming tegen gerichte waterstralen op lage druk (6,3 mm) onder elke hoek
6 Bescherming tegen gerichte waterstralen op hoge druk (12,5 mm) onder elke hoek
7 Bescherming tegen volledige onderdompeling tot een diepte van 1 meter gedurende 30 minuten
8 Bescherming tegen onderdompeling tot grotere dieptes en een hogere druk
9 Bescherming tegen gerichte waterstralen met een hoge temperatuur en druk, tegen afspoelen of tegen reinigingsprocedures met stoom

2. Helderheid van de verlichting

De lichtsterkte van je led-tuinverlichting wordt altijd aangegeven in lumen. Deze waarde vervangt het klassieke wattage dat eerder veel gebruikt werd. Als vuistregel geldt: 400 lumen komt overeen met ca. 40 watt, 90 lumen met ca. 90 watt.

Eve Flare schijnt geel licht buiten op terras

Hoe helder je slimme buitenverlichting moet zijn, hangt helemaal af van hoe je ze gebruikt. Je hebt bijvoorbeeld meer lumen nodig voor voldoende gevelverlichting of veilige verlichting van je oprit dan voor sfeervolle terrasverlichting. Hiervoor zijn tuinlampen met lumenwaarden tussen 400 en 600 geschikt.

Pro tip: Kies voor dimbare ledlampen, vooral in de zithoek, zoals de stijlvol ontworpen Eve Flare die hierboven is afgebeeld. Op die manier kun je de helderheid van de verlichting aanpassen aan je stemming en het gezelschap.

3. Stroomvoorziening: 230V, laagspanning of zonne-energie?

Uitgebreide slimme buitenverlichting vraagt om een goede planning. Maak vooraf een duidelijk plan en identificeer je wensen. Welke delen van de tuin moeten extra belicht worden en waar is veiligheid wellicht van groter belang? Daarna kun je jezelf afvragen hoe je alle verlichting van stroom kunt voorzien.

Je hebt drie opties. De eerste, tuinverlichting op zonne-energie, is bijzonder populair. Enerzijds bespaar je geld op de elektriciteitsrekening en anderzijds is het volledig draadloos. Dit maakt solar ledlampen ook bijzonder geschikt voor het uitlichten van moeilijk toegankelijke gebieden van de tuin.

Voor het verlichten van je tuinpad of oprit raden we elektrisch aangedreven slimme buitenverlichting of schijnwerpers aan. Vanwege een vaste stroomverbinding zullen deze betrouwbaarder werken. Ook als de zomer zich van zijn regenachtige kant laat zien.

Schijnwerper buitenverlichting

Kies je voor een zogenaamd 230V-hoogspanningssysteem, dan voorzie je de tuinlamp van stroom via een stopcontact buitenshuis. In dat geval kan het handig zijn om over te schakelen op een speciaal stopcontact voor buiten.

Bij een laagspanningssysteem (12V of 24V) daarentegen heb je een extra connector nodig. Voordeel: een laagspanningssysteem produceert minder afvalwarmte en zorgt voor een langere levensduur van je lampen.

Slimme buitenverlichting: tijd om te beginnen!

Of het nu gaat om het belichten van de fruitboom, het verlichten van het pad naar het tuinhuis of het creëren van een sfeervolle ambiance op het terras, slimme buitenverlichting voegt zowel sfeer als gemak en veiligheid toe.

Als je ook de buitenverlichting in je smart home integreert, kun je deze zelfs eenvoudig bedienen via de app, met spraakbediening of zelfs helemaal geautomatiseerd. Wij hebben je alles verteld wat je nodig hebt; succes met het slim verlichten van je tuin!