Hoewel één van de voordelen van de Matter standaard is dat je apparaten kunnen werken in verschillende smart home ecosystemen, is er één cruciaal apparaat die je nodig hebt om alles uit je Matter apparaten te halen: een Thread Border Router.

Laten we bij het begin beginnen. Thread is slechts één van de vele netwerken die kunnen worden gebruikt om Matter smart home apparaten te bedienen. Maar in tegenstelling tot wifi of ethernet, die gebruik maken van je thuisnetwerk, is Thread een ander type netwerk. Hoewel het technische gezien dezelfde taal spreek als iedere andere computer. Daarom is het zo makkelijk voor fabrikanten om mee te werken.

Maar om een Thread-apparaat te gebruiken zoals de Eve Aqua heb je een Thread Border Router nodig. Deze Border Router vormt een brug, ook wel gateway, die wordt geïntegreerd in je bestaande netwerk (wifi of ethernet) en verzendt berichten van en naar het Thread-netwerk. Deze Thread Border Router vormt dus de brug tussen je Matter-apparaten en wifinetwerk.

Het is mogelijk om meerdere Thread Border Routers te integreren in je smart home, zodat wanneer een Border Router uitvalt er altijd een back-up klaar staat om het over te nemen.

Wat is het verschil tussen een Matter controller en een Thread Border Router?

Een Matter controller (of hub) is nodig voor alle Matter apparaten; het fungeert als een centraal toegangspunt en kan je apparaten automatiseren als je niet thuis bent. Een Thread Border Router is alleen nodig voor Matter-over-Thread apparaten en apparaten die enkel met Thread communiceren.

In de meeste gevallen zal een Thread Border Router echter ook je Matter controller zijn, die de twee functies in één apparaat integreert.

Heb ik nog een andere smart home hub nodig?

Je hoeft niet per se een aparte hub te kopen om de Thread Border Router-functionaliteit te krijgen, want de Thread-communicatie chip is de afgelopen jaren stilletjes toegevoegd aan een aantal bestaande smart home apparaten zoals in slimme speakers. Hier is een lijst van een aantal bestaande hubs en assistenten die ook fungeren als Thread Border Router:

Google Nest Hub (2. Generatie)
Google Nest Hub Max
Google Nest Wifirouter (en Pro)
Apple HomePod (2. Generatie)
Apple HomePod Mini
Apple TV 4K
Amazon Echo (4. Generatie)
Amazon Echo Hub
Amazon Echo Show (3. Generatie)
Amazon Eero 6 Wifirouter (en Pro)

Interessant is dat sommige Matter-apparaten zoals de Nanoleaf Lines, Shapes en Elements verlichting ook fungeert als Thread Border Router. En om het nog ingewikkelder te maken, zullen niet alle hierboven genoemde Border Routers ook fungeren als Matter controllers – Amazon en Google’s wifirouters zijn geen Matter controllers, maar vormen slechts een brug naar het Thread netwerk.

Wat is het verschil tussen een Thread Border Router en een Matter Bridge?

Een Thread Border Router is een soort Matter Bridge; eentje die verbonden is met een Thread-netwerk. Er zijn ook andere soorten Matter bridges voor oudere smart home apparaten die anders niet compatibel zouden zijn met Matter.

De SwitchBot Hub Mini 2 is bijvoorbeeld een Bluetooth-bridge waarmee je gordijnen kunt automatiseren op een Matter-netwerk; maar het is geen Matter-controller, dus je hebt nog steeds een compatibele controller nodig zoals een HomePod Mini.

De Aqara Hub M3 daarentegen is een multiprotocol Matter controller die fungeert als Zigbee bridge voor oudere Aqara smart home producten en is daarnaast ook een Thread Border Router.

Er zijn dus verschillende combinaties mogelijk. De fabrikant bepaalt of producten compatibel zijn met een bepaald netwerk en of het fungeert als bridge of hub. Een tip: check altijd de beschrijving en specificaties van een smart home product om te controleren of deze ook echt compatibel is met het gewenste netwerk.

Ik heb een ondersteunende Thread Border Router, maar het functioneert niet

Als je al een van de slimme assistenten, hubs of luidsprekers hebt die ook fungeren als Thread Border Router en een geschikte controller hebt, maar nog steeds je nieuwe Matter-over-Thread apparaat niet kunt toevoegen, kan het aan het bereik liggen.

Sommige apparaten met Matter-over-Thread (die niet op batterijen werken) vormen een subnetwerk om het signaal in je huis te vergroten. Maar als dit je eerste Thread-apparaat is, moet je weten dat het bereik van het Thread-signaal in een normaal huis ongeveer 7-9 meter is. In een groot huis betekent dit dat je geen Thread-apparaat kunt toevoegen aan de ene kant van het huis als je Thread Border Router zich aan de andere kant bevindt.

Heb ik een thread Border Router nodig?

Je hebt waarschijnlijk al een soort smart home hub of assistent die dienst doet als Thread Border Router. En zelfs als je dat niet hebt, heb je alleen een Thread Border Router nodig als je van plan bent om slimme sensoren en apparaten te kopen die werken met Matter-over-Thread.

Maar als je vanaf nul begint met je smart home en Matter-over-Thread gaat gebruiken (wat je echt zou moeten doen, om je wifinetwerk niet te overbelasten), dan is het de moeite waard om even na te denken over welke hubs, speakers en assistenten je wilt gebruiken.

Als je vooral Apple Home wilt gebruiken, heb je een HomePod Mini of AppleTV 4K nodig als Border Router en controller. Je kunt de Matter-apparaten later exporteren naar de Google Home-gebruikersinterface (Key Sharing is onlangs toegevoegd aan Matter).