De lente is weer begonnen en de zomer is in aantocht! En daarmee staat de grote voorjaarsschoonmaak ook weer voor de deur. Niet iedereen heeft hier evenveel zin in. Daarom hebben wij voor de minder enthousiaste poetsers goed nieuws: er zijn een tal van huishoud gadgets die het klusje in een mum van tijd voor je klaren. 

Planning is key bij de grote voorjaarsschoonmaak. Maak een overzicht van de taken en verdeel ze naar omvang. Sommige zullen tijdrovend zijn en andere in een paar minuten gepiept. Maak vervolgens een logische verdeling. Zoals eerst overal de vloeren stofzuigen en dweilen.

Maak een lijst met taken. Zodra je een schoonmaak taak hebt afgerond kun je hem afvinken en een welverdiende korte pauze nemen. Ook kun je met een lijst de taken verdelen onder familieleden of huisgenoten.

Is je schoonmaaklijst te lang en zie je door de bomen het bos niet meer? Of kun je simpelweg de tijd er niet voor vinden? No stress! We hebben een aantal slimme huishoudelijke gadgets die je het werk uit handen zullen nemen. Laten we beginnen met de robotstofzuiger.

Gebruik een robotstofzuiger en laat het werk vóór je doen

Een robotstofzuiger aanschaffen is een investering voor de lange termijn. Ze zijn over het algemeen fors duurder dan een normale stofzuiger, maar de investering zeker waard. De robotstofzuiger zal het stofzuigen voortaan van je overnemen. Denk maar eens na hoe vaak je aan het stofzuigen bent en hoeveel tijd daar maandelijks in gaat zitten. Met een robotstofzuiger geniet je vaker van een schone vloer en hoef je nooit meer te stofzuigen. Klinkt dat niet fantastisch?!

Je bepaalt zelf hoe vaak de stofzuiger door het huis gaat. Doe je dit nu bijvoorbeeld één keer per week, dan kun je ook opschalen naar twee of drie. Je kunt ook iedere avond de stofzuiger laten schoonmaken of bijvoorbeeld iedere dag een andere ruimte. Zo heb je er geen last van en is het huis schoner dan ooit tevoren.

Hombli robotstofzuiger zuigt kruimels van vloer

Daarnaast kan een robotstofzuiger door zijn kleine formaat gemakkelijk overal schoonmaken, ook op plaatsen waar je met een normale stofzuiger moeilijk bij komt. Het platte ontwerp kan moeiteloos onder bedden en banken komen. Zo hoef je jezelf niet meer in onhandige bochten te wringen om onder je bed plukjes stof op te zuigen.

De robotstofzuigers bedien je gemakkelijk in de desbetreffende apps en zijn vaak ook te bedienen met spraakopdrachten. In de app kun je de robotstofzuiger naar wens instellen en een volledige planning maken. Vaak kun je ze ook op afstand bedienen, wat wel extra handig is.

Hoe kies je de beste robotstofzuiger?

Door het groeiende aanbod in robotstofzuigers wordt de keuze niet makkelijker. Wel worden de robotstofzuigers steeds beter. De nieuwere modellen hebben dan ook vaak meer opties, verbeterde software en een hogere batterijcapaciteit. De keuze is reuze en de beslissing is moeilijk. Belangrijke criteria waar je rekening mee moet houden zijn de levensduur van de batterij, de reinigingsprestaties, de dweilfunctie, wel of niet automatisch legen van het reservoir, en tot slot de bediening.

Let goed op als je een robotstofzuiger zoekt die je wilt koppelen aan je slimme ecosysteem. Dan moet de robotstofzuiger compatibel zijn met deze aanbieder. Bijvoorbeeld Apple Home, Google of Amazon Alexa. Klik hier voor een eerdere vergelijking van robotstofzuigers.

blog voorjaarsschoonmaak 6

Verder kun je natuurlijk letten op praktische zaken zoals de afmetingen en hoogte van de robotstofzuiger. De afmetingen verschillen per merk en model. Houd rekening met de afmetingen van de robotstofzuiger zodat je ze kunt vergelijken met de ruimtes onder meubels. Zo weet je zeker dat de robotstofzuiger op iedere plek kan schoonmaken. Woon je in een oud pand? Dan heb je misschien veel drempels in huis. Dit hoeft geen probleem te zijn zolang je maar checkt of de robotstofzuiger over de hoogte van de drempels kan komen.

Heb je huisdieren? Dan is het misschien handig om te kiezen voor extra hoge zuigkracht. Zo worden alle honden- of kattenharen ook meegenomen door de robotstofzuiger. Of heeft iemand in huis last van een allergie zoals huisstofmijt? Zorg dan dat je een robotstofzuiger kiest met een HEPA-filter. Dit vermindert kleine stofdeeltjes in de lucht. Klik hier voor ons blogartikel over de beste robotstofzuigers voor allergieën.

Robotstofzuiger met kat en hond

En tot slot zit er een verschil in het geluidsvolume van robotstofzuigers. Wil je dat de robotstofzuiger ‘s nachts als je slaapt de woonkamer schoonmaakt? Dan is het extra belangrijk dat je een stil model kiest.

Netatmo Healthy Home Coach – de huishoud gadget voor schone lucht

Tijdens de grote voorjaarsschoonmaak wil je het huis echt goed schoonmaken. Dus niet alleen zichtbare hygiëne. Tijdens deze grote schoonmaak wil je het huis klaarstomen voor de lente en even goed luchten na de wintermaanden. Schone lucht is niet alleen prettig, maar ook noodzakelijk voor je gezondheid. Een gebrek aan schone lucht kan concentratieproblemen, vermoeidheid en een onrustige slaap in de hand werken. Dat wil je natuurlijk liever niet.

Netatmo Healthy Home Coach op tafel

De slimme Healthy Home Coach van Netatmo vertelt je alles over het binnenklimaat. Op basis van gemeten gegevens over de luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en temperatuur geeft de Healthy Home Coach je suggesties om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ook krijg je een melding wanneer het CO2-gehalte te hoog is en je moet luchten.

Deze Netatmo Healthy Home Coach kun je ook integreren in je Apple Home. Is dat nog eens handig! Naast de Netatmo Healthy Home Coach zijn er ook andere merken die deze sensoren voor het binnenklimaat aanbieden. Zo zijn er ook sensoren die met Google of Alexa samenwerken. Kijk hier voor meer luchtkwaliteitsmeters.

Hombli Smart Air Purifier – voor een zuiver klimaat

Woon je in de stad? Of naast een drukke weg? Dan is de kans groot dat je vervuilde lucht binnen laat wanneer je een raam open zet. Met de Hombli Smart Air Purifier kun je de luchtkwaliteit niet alleen meten, maar ook verbeteren. 

De Air Purifier verwijdert tot 99,97% van de vervuilde lucht. Met deze Air Purifier kun je fijnstof, pollen, allergenen, schimmels,  bacteriën, sigarettenrook en huisstofmijt verwijderen uit de lucht. Dankzij een driedelig filtersysteem wordt de lucht gefilterd en kun je genieten van een zuiver binnenklimaat. Lees hier ons blogartikel over deze Hombli Smart Air Purifier.

Hombli Smart Air Purifier op aanrecht

Tip voor de voorjaarsschoonmaak: zet een gezellige podcast op of luister naar muziek

Om het schoonmaken iets aangenamer te maken kun je luisteren naar een interessante podcast tijdens het schoonmaken. Draadloze oortjes met Noise Cancelling zijn hier perfect voor! Je behoudt met deze oortjes alle bewegingsvrijheid wat ideaal is tijdens de voorjaarsschoonmaak.

Untitled

Wil je liever een muziekje tijdens het schoonmaken? Dan kun je met Sonos Move 2 overal genieten van je favoriete deuntjes. Deze grote portable speaker werkt op batterijen en kun je dus gemakkelijk meenemen. Zet hem in de kamer waar je aan het schoonmaken bent en geniet van een lekker deuntje tijdens het werk. Dat maakt het een stuk leuker!

Hopelijk hebben we je in dit blogartikel wat handige tips en inspiratie kunnen geven voor de grote voorjaarsschoonmaak. We hebben het gehad over je plan van aanpak en daarnaast tips en tricks gegeven om je huis spik en span te krijgen. Tot slot hebben we verschillende slimme huishoudelijke gadgets uitgelicht die je kunnen helpen met het schoonmaken.

Wil je meer informatie over de slimme apparaten? Dan kun je die hier vinden op de website.